Irma

VVD: Sint-Maarten moet verkiezingen uitstellen

06 november 2017Leestijd: 2 minuten

De VVD vindt dat de verkiezingen op Sint-Maarten een jaar moeten worden uitgesteld. De verkiezingen zijn gepland voor januari.

Maar de chaos op het eiland is te groot om een stembusgang te organiseren, vindt VVD-Tweede Kamerlid André Bosman volgens RTL Nieuws.

Morgen gaat de Tweede Kamer in debat over de begroting Koninkrijksrelaties. De orkaanschade op Sint-Maarten zal een belangrijk onderwerp zijn.

Machtsstrijd over hulpgeld voor het eiland

Sint-Maarten en Nederland zijn verwikkeld in een machtsstrijd over hulpgeld voor het eiland. Die hulp is nodig omdat Sint-Maarten begin september hard werd getroffen door orkaan Irma. De Nederlandse regering is bereid tot 260 miljoen euro aan financiële steun te bieden, als aan enkele eisen wordt voldaan. Zo moet er een integriteitskamer komen om te voorkomen dat het geld in verkeerde handen valt. Ook moet Nederlandse grensbewaking worden aangesteld.

De onlangs afgetreden premier van het eiland, William Marlin, weigerde eerst akkoord te gaan met de Nederlandse eisen. Hij en zijn regering werden vervolgens door het parlement afgezet, dat wel akkoord ging.

Chaos te groot

Kamerlid Bosman vreest volgens RTL dat het te lang duurt voordat harde afspraken kunnen worden gemaakt met een nieuwe regering als de verkiezingen doorgaan. In plaats daarvan, meent de VVD’er, zouden de partijen die de regering van Marlin naar huis stuurden zelf een nieuwe regering kunnen vormen. Zij krijgen dan ook de taak om verkiezingen in januari 2019 te organiseren.

Voor dit plan zou de VVD bijval krijgen van de SP. Het parlement van Sint-Maarten beslist over een mogelijk uitstel van de verkiezingen.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.