#formatie

‘Regeerakkoord waarschijnlijk maandag af’

03 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Het regeerakkoord voor het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is waarschijnlijk maandag of anders dinsdag klaar. De vier partijen werken aan ‘de laatste loodjes’, melden ingewijden.

Na een formatie van een recordlengte, lijkt de finish nu eindelijk in zicht. De vier partijen onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een kabinet. In het regeerakkoord staan de afspraken voor het beleid de komende jaren.

Als het regeerakkoord begin volgende week inderdaad is afgerond, wordt dat eerst besproken in de fracties. Vervolgens wordt het aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Het is dan aan de Kamer om al dan niet in een debat, premier Mark Rutte aan te wijzen als formateur van zijn derde kabinet.

Herfstreces

Door het herfstreces, het staatsbezoek van koning Willem Alexander aan Portugal en een Europese top duurt het vermoedelijk dan nog twee weken voordat het nieuwe kabinet er is. Maandag 23 oktober wordt vooralsnog genoemd als de datum waarop Rutte-III daadwerkelijk op het bordes verschijnt.

Eind september werd het conceptakkoord doorgerekend door het CPB. Uit die doorrekeningen zijn geen grote verrassingen voortgekomen. Het merendeel van de afspraken ligt vast, maar helemaal in kannen en kruiken is het nog niet.

Belastingen

Ingrijpend is het plan om het belastingstelsel te hervormen, waar de NOS over berichtte. De lastendruk zou voor alle werkenden omlaaggaan. Twee van de vier belastingschijven verdwijnen. Het tarief in in de eerste schijf zou 37 procent bedragen. Wie meer dan 68.000 euro verdient, zou in de tweede schijf belanden, met een tarief van 49,5 procent. Deze percentages kunnen nog wijzigen. De wijzigingen gaan mogelijk in 2019 in.

Naar verwachting telt het nieuwe kabinet zestien ministers: zes VVD’ers, vier CDA’ers, vier D66’ers en twee van de ChristenUnie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.