Op naar Rutte III: wordt Voordewind blok aan been?

04 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Joël Voordewind. Foto: ANP

Het Regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is zo goed als klaar. Daarmee kan alle aandacht naar de invulling van de kabinetsposten: de echte formatie. Welke problemen moet beoogd premier Mark Rutte (VVD) vooraf zien te tackelen?

Alom wordt betwijfeld of een kabinet dat steunt op 76 zetels bestendig is. Er hoeft maar één Kamerlid buiten de boot te vallen of er moet al een beroep worden gedaan op constructieve partijen die niet in het kabinet vertegenwoordigd zijn.

Voordewind kan Rutte III in problemen brengen

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is een van de prominentste parlementariërs die Rutte III in de problemen kunnen brengen. Vooral op het gebied van vreemdelingenbeleid wil hij nog weleens standpunten aanhangen die associaties oproepen met GroenLinks. Binnen de ChristenUnie is hij de linksbuiten.

Afgelopen mei plaatste hij nog vraagtekens bij opvang in de regio. ‘Is dat wel zo’n ideale oplossing als we denken?’ schreef Voordewind op zijn website. Het verkiezingsprogramma van zijn partij pleit overigens voor die opvang in de regio. Helemaal gevaarlijk is Voordewind als het gaat om het kinderpardon. Zodra het daarover gaat, is Voordewind steevast voor.

Lees meer in Elsevier Weekblad:

Dijkhoff: heel slim ventje, geboren voor politiek

Ooit koos Voordewind voor een linkse partij. In 1991 werd hij beleidsmedewerker van de PvdA in de Tweede Kamer. Toenmalig PvdA-politicus Jan Pronk was zijn grote voorbeeld, omdat die vanuit zijn geloof opereerde.

Minder geld naar ontwikkelingssamenwerking

Voordewind vindt ook dat er eerder meer dan minder geld naar ontwikkelingssamenwerking moet. Er is een oplossing die voorkomt dat hij het kabinet in de problemen brengt: maak Voordewind staatssecretaris. Dan kan hij bewijzen dat droom en daad elkaar niet in de weg staan.

Belangrijker: Rutte is verlost van een activist die de broze meerderheid van Rutte III in gevaar brengt.