nederland

Rechtbank: Syriëgangster Laura blijft vastzitten

04 mei 2017

De Haagse jihadbruid Laura Hansen blijft voorlopig achter slot en grendel. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vandaag beslist. De Rechtbank ziet geen aanleiding om Laura Hansen vrij te laten. Deze uitspraak ligt in de lijn met een eerdere uitspraak, op 12 april.

De islamitische bekeerlinge zit sinds haar terugkeer uit Syrië, in augustus vorig jaar, vast op de extra beveiligde inrichting in Vught. Hansen verbleef tussen 2015 en 2016 in het Kalifaat. Hoewel haar vader Eugène ervan overtuigd is dat ze ‘weer normaal’ is, blijft het Openbaar Ministerie (OM) rekening houden met de mogelijkheid dat Laura ‘met een opdracht van IS’ is teruggekomen.

‘Een achterlijk idee,’ aldus haar vader Eugène, die donderdag wordt verhoord in de rechtszaal.

Terugkeer kostte vader 10.000 euro

Eugène Hansen speelde een sleutelrol in de terugkeer van Laura uit het zelfbenoemde ‘kalifaat’ van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Eerder werd bekend dat hij 10.000 euro aan tussenpersonen betaalde om zijn dochter terug te halen naar Nederland. Toen ze op Schiphol landde, werd ze direct aangehouden. Ze zit nog altijd vast.

Het OM verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië/Irak van 1 september 2015 tot en met 12 juli vorig jaar. Ze keerde in september 2016 terug uit de Iraakse stad Mosul. Afgelopen zomer ontvluchtte ze IS, en reisde ze naar Koerdisch gebied.

Ze werd naar eigen zeggen in september 2015, samen met haar twee zoons, door haar Palestijnse man meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden met vakantie gaan en vluchtelingen helpen, zo zou haar door haar man bij vertrek uit Nederland zijn verteld. Ze bleken zich aan te sluiten bij IS. ‘Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me.’ Ze vond het leven in het IS-kalifaat ‘een hel,’ verklaarde ze toentertijd. Uit getuigenverklaringen bleek destijds dat Laura en haar gezin als een dief in de nacht waren vertrokken uit Nederland.

Vader vindt Laura slachtoffer

Haar vader dringt erop aan dat Laura als slachtoffer wordt gezien. Volgens hem kwam ze daar in een soort loverboycircuit terecht. ‘Ze werd meegezogen. Je kunt er niets tegen doen,’ zegt Hansen in de rechtszaal. Laura bekeerde zich als puber tot de islam. Ze zou bij de Marokkaanse subcultuur in Zoetermeer hebben willen horen, en daar hoorde bekering tot de islam voor haar uiteindelijk bij.

Volgens vader Eugène liet Bureau Jeugdzorg haar begeleiden door een fanatieke moslim. ‘Dat hielp niet echt,’ aldus Hansen. ‘Ze ging vervolgens een hoofddoek dragen.’ Naar eigen zeggen was hij niet tegen haar bekering, maar ‘gruwelde’ hij wel van haar verdere radicalisering.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ze zou nu volgens hem ‘weer normaal’ zijn, al twijfelt het OM aan die lezing. Het OM denkt dat ze in volle overtuiging met haar man naar het ‘kalifaat’ is vertrokken. Het bewijs daarvoor is dat ze 2.000 euro opnam, spullen kocht bij de Beversport, en haar vader na twee weken appte dat het een bewuste keuze was geweest. ‘We leven hier voor Allah,’ stond in het appje.

Haar advocaat Michiel Pestman pleit voor haar vrijlating. Het OM wil daar echter niets van weten zolang er nog geen sluitende verklaring ligt over wat ze daar precies deed. Volgens haarzelf zat ze daar vooral binnen.

Pestman zegt dat ze nu wordt bedreigd vanuit radicaal-islamitische hoek. ‘Daar denken ze blijkbaar niet dat ze met een opdracht van IS is teruggestuurd,’ zei hij donderdag in de rechtbank.

Niet alleen de mogelijkheid dat ze met een aanslagopdracht zou zijn teruggekeerd, is een reden om haar vast te houden. Zorgen om haar veiligheid zouden ook een rol spelen. Het OM zegt wel te kijken naar een veilige woonplek voor haar.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.