Komt aan IS ontsnapte vrouw terug naar Nederland?

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: Kurdistan24

Laura Hansen, die zegt te zijn gevlucht uit het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat (IS), wil terug naar Nederland. De kans is groot dat ze bij terugkomst meteen wordt aangehouden.

Hansen, geboren in Den Haag, beweert onlangs te zijn gevlucht uit gebied dat in handen is van Islamitische Staat. Dinsdag gaf ze een interview aan tv-zender Kurdistan24, waarin de vrouw verslag doet van haar belevenissen bij IS en haar vlucht naar Koerdisch territorium.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat een vrouw recentelijk ‘contact heeft gezocht met het Nederlandse consulaat in de Iraakse stad Erbil’, en zegt te verwachten dat ze terug naar Nederland wil. Het consulaat is bezig om alles in orde te brengen voor haar terugreis.

Hansen zal worden ondervraagd en mogelijk vervolgd

Bij terugkomst zal de politie Hansen zo goed als zeker opwachten. Het is de normale procedure dat terugkerende Syriëgangers meteen worden aangehouden en ondervraagd. Er wordt dan gekeken of Hansens identiteit klopt en of ze wel echt gedwongen werd om naar Syrië te reizen. Ook wordt beoordeeld of ze heeft gevochten voor een terreurgroep. In dat geval kan ze worden vervolgd.

Mogelijk kan Hansen waardevolle informatie delen over het leven in een door IS-bezet gebied. Het verhaal dat Hansen vertelt is speciaal, want sinds 2015 keerde bijna geen enkele Syriëganger meer terug.

Ze vluchtte ‘weg uit de hel’

Ze werd naar eigen zeggen vorig jaar september, samen met haar twee zoons, door haar Palestijnse man meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden op vakantie gaan en vluchtelingen helpen, was haar door haar man bij vertrek uit Nederland verteld. Ze bleken zich aan te sluiten bij IS. ‘Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me.’

De 21-jarige vrouw zegt tegen Kurdistan24 te zijn gevlucht omdat het leven in het kalifaat in de steden Raqqa – de ‘hoofdstad’ van het kalifaat in Syrië – en Mosul ‘afschuwelijk’  was. ‘Ik probeerde doorlopend te vluchten uit de hel waarin ik leefde’, zegt ze in het interview. In haar huis werd ze bewaakt door gewapende mannen.