Vader van Syriëganger Laura betaalde 10.000 euro voor haar ontsnapping

01 april 2017Leestijd: 3 minuten
Laura Hansen claimt uit het kalifaat te zijn gevlucht - bron: Kurdistan24/AFP

De vader van de eerder uit Irak teruggekeerde Laura Hansen heeft zich uitgesproken over zijn dochter. De man zou 10.000 euro hebben betaald aan een Duits instituut om zijn dochter te bevrijden uit Irak.

Hansens vader praat zaterdag met NRC. Laura keerde in september 2016 terug uit de Iraakse stad Mosul, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

De 21-jarige Laura vertrok in september 2015 samen met haar Palestijnse man Ibrahim en haar twee kinderen Iman en Abdullah naar het zelfuitgeroepen kalifaat van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hun vertrek kwam als donderslag bij heldere hemel.

Vlucht naar Koerdisch gebied

Afgelopen zomer ontvluchtte ze volgens mediaberichten IS, en vluchtte ze naar Koerdisch gebied. Ze werd toen naar eigen zeggen vorig jaar september, samen met haar twee zoons, door haar Palestijnse man meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden op vakantie gaan en vluchtelingen helpen, zou haar door haar man bij vertrek uit Nederland zijn verteld. Ze bleken zich aan te sluiten bij IS. ‘Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me.’ Ze vond het leven in het IS-kalifaat ‘een hel,’ verklaarde ze toentertijd.

Toen zij op Schiphol aan kwam werd ze gearresteerd op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Ze zit momenteel in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught, waar ze haar proces afwacht. Het Openbaar Ministerie (OM) speculeert namelijk dat Laura weleens zou zijn kunnen teruggestuurd om hier een aanslag te plegen.

Omdat Laura lange tijd niets wil zeggen, houdt het OM naar eigen zeggen rekening met dit ‘zwartste scenario. Laura’s vader gelooft er niet in: Lau een aanslag plegen.. Volgens mij hebben ze daar iets te veel Homeland gekeken.’

Contact via WhatsApp

Hij schetst een beeld van Laura alsof ze een slachtoffer is, en vertelt dat ze een moeilijke jeugd heeft gehad. Tijdens haar puberteit wilden ze bij de Marokkaanse subcultuur in Zoetermeer horen, en wilde ze zich uiteindelijk tot de islam bekeren. Thuis waren ze daar niet blij mee, waarna ook Jeugdzorg eraan te pas moest komen.

Tijdens haar verblijf in het ‘kalifaat’ onderhield ze contact haar vader. Dat contact gebeurde vooral via WhatsApp. Ze maken gebruiken van een codewoord om aan te geven dat ze alleen is. Haar man Ibrahim luistert namelijk vaak mee.

Haar vader werd in deze periode bijgestaan door het familiesteunpunt Radicalisatie, een stichting die achterblijvers begeleidt en adviseert. Omdat de Nederlandse overheid niet meewerkt aan het terughalen van jihadisten, verwees die stichting Laura’s vader naar een private Duitse stichting die dat wel doet.

De contactpersoon daar zette een operatie op touw met de bedoeling om Laura te bevrijden. De man in kwestie zou binnen de inlichtingenkringen een bekende zijn op het gebied van het terughalen van Syriëgangers, en adviseert en traint verschillende organisaties in de ondersteuning van achterblijvers. Na de eerste ontsnappingspoging is tenminste een lid van het team geëxecuteerd. Er gingen meerdere pogingen overheen voordat Laura het Koerdische gebied wist te bereiken.

Volgens de contactpersoon zou de Nederlandse overheid zijn geïnformeerd over de plannen om Laura te bevrijden, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken doet daar geen uitspraken over.