nederland

Buren: verhaal Laura Hansen rammelt aan alle kanten

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Haar man had haar verteld dat zij op vakantie zouden gaan naar Turkije, en vluchtelingen zouden gaan helpen. Maar het verhaal van de Nederlandse ‘IS-verlater’ Laura Hansen (21) wordt door haar voormalige buren in Leidschendam met stijgende verbazing vernomen.

‘Als je op vakantie naar Turkije gaat, dan laat je toch niet alles achter? Zeker niet met een klein kind van vier weken. En geld brengen naar vluchtelingen? Ze hadden zelf geen rooie cent,’ weten Hansens ex-buren volgens de NOS. Het gezin was van het ene op het andere moment vertrokken, zonder signalen vooraf.

Mishandeld door echtgenoot

‘Alles in de woning was er nog. Het licht brandde, er stonden pannen op het fornuis, de babykleertjes lagen er nog. Binnen een week werd de flat door haar moeder en vader uitgeruimd.’ Volgens de buurtbewoners meldde de moeder dat het stel naar Irak was vertrokken. ‘De vader van Iman, het (vierjarige) dochtertje van Laura, wist van niets. Hij kwam langs om zijn kind te bezoeken en toen waren ze plotsklaps weg.

Haar nieuwe echtgenoot zou haar, toen zij een jaar in Leidschendam woonden, regelmatig hebben mishandeld. ‘En omdat we dachten dat ook haar dochtertje mishandeld werd, hebben we een paar keer de politie gebeld.’ Hij is een paar keer in de cel gezet, maar kwam vervolgens weer op vrije voeten. Ook zouden er vlak voordat ze vertrokken diverse keren ‘mannen met lange baarden en gewaden’ op bezoek zijn geweest.

Leven in kalifaat ‘een hel’

Hansen, geboren in Den Haag, beweert onlangs te zijn gevlucht uit gebied dat in handen is van Islamitische Staat. Dinsdag gaf ze een interview aan tv-zender Kurdistan24, waarin de vrouw verslag doet van haar belevenissen bij IS en haar vlucht naar Koerdisch gebied. Ze werd naar eigen zeggen vorig jaar september, samen met haar twee zoons, door haar Palestijnse man meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden op vakantie gaan en vluchtelingen helpen, was haar door haar man bij vertrek uit Nederland verteld. Ze bleken zich aan te sluiten bij IS. ‘Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me.’ Ze vond het leven in het IS-kalifaat ‘een hel’.

Mogelijk kan Hansen waardevolle informatie delen over het leven in een door IS-bezet gebied. Het verhaal dat Hansen vertelt is speciaal, want sinds 2015…..lees verder >

Ze wil vast terug naar Nederland, maar dan heeft ze vermoedelijk ook een probleem. De politie zal haar oppakken, aangezien de politie haar zal opwachten. Het is de normale procedure dat terugkerende Syriëgangers meteen worden aangehouden en ondervraagd. Er wordt dan gekeken of Hansens identiteit klopt en of ze wel echt werd gedwongen om naar Syrië te reizen. Ook wordt beoordeeld of ze heeft gevochten voor een terreurgroep. In dat geval kan ze worden vervolgd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in contact te staan met de vrouw.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.