#Formatie

Pechtold wil echt niet in kabinet met CU

18 mei 2017

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt de uitnodiging van D66-leider Alexander Pechtold af te wachten. Anders zal hij niet aan de formatie meedoen. Pechtold, die vandaag sprak met informateur Edith Schippers, ziet weinig in een samenwerking met de CU.

‘Formatiegesprekken met de ChristenUnie zijn niet alleen onwenselijk, maar hebben ook weinig kans van slagen,’ zei Pechtold na afloop van zijn korte gesprek met Schippers (na 45 minuten kwam hij weer naar buiten). De D66-leider had vanmiddag een extra gesprek met de informateur.

SP en PvdA willen niet met ‘motorblok’

Militairen hopen op snelle kabinetsformatie. En wel met ChristenUnie aan de onderhandelingstafel

D66 en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van medisch-ethische en morele kwesties. De partij staat dichter bij GroenLinks, waarmee het ‘motorblok’, bestaande uit VVD, CDA en D66, in eerste instantie onderhandelde.

Nu de gesprekken met GroenLinks zijn mislukt, kijkt Pechtold hoopvol naar de PvdA en de SP. Maar de PvdA wil na het historische verkiezingsverlies niet meeregeren, en de SP weigert aan te haken bij de VVD.

Logisch alternatief

CDA en VVD vinden de ChristenUnie een logisch alternatief. Leider Gert-Jan Segers geeft aan dat hij bereid is te onderhandelen ‘als er een uitnodiging komt’. Hij hoopt op een meerderheidskabinet, en heeft vanaf het begin gezegd beschikbaar te zijn.

Er blijven intussen weinig opties open voor het ‘motorblok’. D66 wil liever geen minderheidskabinet, en ziet ook niets in samenwerking met de ChristenUnie.

Schippers praat donderdagavond verder met CDA-leider Sybrand Buma, en toch ook met SP-leider Emile Roemer, hoewel die laatste vaak heeft aangegeven niet met VVD in zee te willen. Hij pleit voor een centrum-linkse regering. Buma vertelde Schippers woensdagmiddag al dat hij wil onderhandelen met VVD, D66 en met PvdA, SP of ChristenUnie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.