nederland

ChristenUnie vliegt D66 in de haren over ‘verhuiscircus EU’

21 april 2017

De Tweede Kamer verwierp donderdag een motie van de ChristenUnie (CU) over het ‘verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg’. Volgens de CU moeten partijen als D66 zich uitspreken tegen de maandelijkse verhuizing van de europarlementariërs uit Brussel naar Straatsburg, en vice versa.

D66 zegt op haar beurt dat het een ‘onzinmotie’ is. ‘Deze was echt voor de bühne,’ aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen elsevier.nl.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Europese instanties naar Frankrijk

De jaarlijkse kosten van de verhuizing van het Europees Parlement bedragen 200 miljoen euro. Genoeg reden voor een motie, zegt CU-Kamerlid Joël Voordewind. ‘Iedereen wil het verhuiscircus afschaffen, maar de Fransen blokkeren het. De inschatting is dat Frankrijk alleen bereid is Straatsburg op te geven als het voldoende wordt gecompenseerd voor het verlies aan banen en omzet.’

Daarom stelt de ChristenUnie voor om twee Europese instanties naar Frankrijk te verhuizen: het  Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) en het Europese Bankenagentschap (EBA). De twee instellingen zijn op dit moment gevestigd in Londen, maar nu het Artikel 50-proces in gang is gezet, moet de Europese Unie een nieuwe locatie vinden.

Het voorstel van de CU viel niet bij iedereen in de smaak. De motie werd verworpen nadat de VVD, SP, DENK, PvdA, 50Plus, CDA, D66 en GroenLinks tegen stemden. Verhoeven werd op sociale media gevraagd waarom hij tegen de motie stemde: het afschaffen van Straatsburg als zetel voor het Europees Parlement staat per slot van rekening hoog op de D66-agenda.

‘Zwakker dan eerdere moties’

‘Je kunt hier echt wel spreken van een flauwekul-motie,’ aldus Verhoeven. ‘De hele Kamer wil dat het Europees Parlement niet meer in Straatsburg zetelt. Zelfs de hele EU wil dat. Op Frankrijk na dan. Door hun vetorecht blijven de Fransen dit blokkeren.’ Als het aan D66 ligt, moet kritisch worden gekeken naar het vetosysteem. ‘Met de ChristenUnie valt daar geen debat over te voeren, want ze hameren juist altijd op de soevereiniteit van de lidstaten.’

Het idee van Voordewind om de Fransen te compenseren door de EBA en het EMA naar Frankrijk te verhuizen, is een voorstel voor een ‘schimmige deal’, vindt D66. ‘Gaan we deze instituten opofferen omdat Frankrijk steevast de hakken in het zand zet? Belachelijk,’ aldus Verhoeven. In de ogen van het Kamerlid is de CU-motie zwakker dan eerdere moties. Bovendien moet dit op Europees niveau worden geregeld. ‘Deze motie was alleen voor de bühne.’

Kamermeerderheid voor motie kersverse PVV’er: ‘Na Brexit kleiner Europees Parlement’

Nederlandse kandidatuur EMA

D66 vindt dat Frankrijk beter op een andere manier kan worden gecompenseerd. Voordewind blijft bij zijn plan om de Europese instanties in Londen aan de Fransen te geven. ‘Het gaat om substantiële bedragen van totaal circa 600 miljoen euro en honderden benen die direct en indirect worden gecreëerd. Dit is geen rare deal zoals D66 zegt, maar een reëel voorstel om uit de impasse te komen. D66 is een pro-Europa-partij. Aan Kees Verhoeven de taak om te laten zien dat hij bereid is de schandvlek van het Straatsburg-circus voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen.’

Overigens kwam donderdag aan het licht dat Nederland zich zelf kandidaat stelt als vestigingsland voor het EMA. Premier Mark Rutte laat in een brief aan Brussel weten dat Nederland wil helpen met het zoeken naar een ‘toplocatie’ voor het agentschap in Amsterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.