politiek

Segers terughoudend over kabinet met ‘motorblok’

16 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Een dag na het mislukken van de kabinetsformatie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks, ligt de opdracht tot het formeren van een nieuw kabinet weer in de Tweede Kamer. De ogen zijn nu gericht op de ChristenUnie van Gert-Jan Segers.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Segers kan het zogeheten motorblok van VVD, D66 en CDA aan een nipte meerderheid van 76 helpen. Deze combinatie is volgens D66-leider Alexander Pechtold niet stabiel genoeg. De leider van de ChristenUnie stelt zich vandaag zeer terughoudend op: hij begrijpt de bezwaren van Alexander Pechtold. Ook wil Segers eerst afwachten of de breuk met GroenLinks gelijmd kan worden.

Ook wordt de mogelijkheid om een regering te vormen met de PVV genoemd. Vlak na het stranden van de eerste formatiepoging reageerde PVV-leider Geert Wilders verheugd. Hij staat open voor gesprekken. Mark Rutte liet vandaag op zijn beurt weten niets te voelen voor een kabinet met de PVV. Geert Wilders zegt: ‘Er is één partij waarmee je de migratie kunt regelen, dat is de PVV.’ Wilders is erg teleurgesteld in de houding van Mark Rutte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Asscher: ‘Zeer voorbarig’

Lodewijk Asscher wijst regeringsdeelname van de PvdA af als ‘zeer voorbarig’. Ook SP-leider  Emile Roemer wil niet met de VVD in een kabinet, en houdt de deur open voor een centrum-linkse regering. Vanmiddag komen alle fractievoorzitters bijeen voor een gesprek met Kamervoorzitter Khadija Arib. De Tweede Kamer zal morgen debatteren over het formatierapport. Dat wordt vanmiddag ingeleverd bij Arib.

Minderheidskabinet?

Een andere optie is een minderheidskabinet van 71 zetels. Dat betekent dat de partijen – net als het kabinet-Rutte II, dat geen meerderheid had in de Eerste Kamer – veel moeten onderhandelen met oppositiepartijen om op verschillende onderwerpen een meerderheid te kunnen halen. D66 zal geen voorstander zijn van een coalitie zonder extra linkse partij. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, wil D66 niet als enige linkse partij verantwoordelijk zijn voor het centrum-rechtse beleid van VVD en CDA.

Overigens is het ook niet uitgesloten dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks weer teruggaan naar de onderhandelingstafel. Het is nog onduidelijk hoe definitief de breuk tussen de partijen is. GroenLinks-leider Jesse Klaver liet maandagavond de deur op een kier: ‘Voor nu is het mislukt,’ zei hij.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.