nederland

Militairen hopen op snelle kabinetsformatie met ChristenUnie

17 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Militairen roepen op tot een snelle kabinetsformatie, en wel met de ChristenUnie. Nu de kabinetsformatie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt, ligt de weg open voor een regering die wel investeert in Defensie.

De partijen moeten vaart maken met de formatiegesprekken, zegt VBM. De Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel zegt tegen elsevier.nl dat het hoopt op een kabinet voor eind juli.

Angst voor beleidsarme agenda

‘Dat wordt wel erg krap nu,’ zegt een woordvoerder. ‘Er zijn enorme tekorten bij Defensie, en het nieuwe kabinet zal flinke maatregelen moeten nemen.’

Medio augustus wordt de begroting voor 2018 vastgesteld. ‘Als er niet snel een nieuw kabinet komt, zitten we met een beleidsarme agenda,’ aldus VBM. Voor de werknemers van de krijgsmacht zijn nieuwe investeringen van levensbelang, stelt de vakbond.

De Algemene Rekenkamer publiceerde woensdag een rapport over de financiële stand van zaken bij Defensie. Vorig jaar constateerde de Rekenkamer ‘hardnekkige en ernstige problemen’ bij Justitie, de Belastingdienst en vooral Defensie.

VBM heeft de conclusies nog niet bestudeerd, maar ‘het is wel duidelijk dat er weinig zal zijn verbeterd’.

‘Pang pang’

Vorig jaar zijn al verbeterpunten vastgelegd voor Defensie. Het ministerie zet volgens de Rekenkamer ‘vaart achter de implementatie van het vastgestelde plan van aanpak Verbeteren logistieke keten reserveonderdelen’.

De afgelopen jaren kreeg het ministerie kritiek omdat er niet genoeg budget was voor oefenmunitie. Militairen moesten tijdens schietoefeningen ‘pang pang’ roepen, om het geluid van schoten te imiteren. Voor militairen op missie zijn in sommige gevallen onvoldoende helmen beschikbaar.

Hoog tijd voor nieuwe investeringen dus, aldus VBM. Daarom kijkt de bond hoopvol naar de ChristenUnie. Dat onderstreepte voorzitter Jean Debie woensdag tegen BNR Nieuwsradio. De ChristenUnie wil jaarlijks 2 miljard euro extra voor Defensie; het CDA doet daar nog een schepje bovenop met 2,1 miljard euro.

Lees alles over de kabinetsformatie in ons dossier #Formatie

Alternatieven voor formatie?

D66 pleit voor zo’n 500 miljoen euro per jaar extra voor Defensie, de VVD kiest voor een middenweg met 1 miljard euro per jaar. Wat GroenLinks betreft is het ‘niet noodzakelijk dat onze krijgsmacht altijd op het hoogste geweldsniveau mee kan doen’, zo meldt de partij op de website.

Woensdag debatteert de Kamer over de kabinetsformatie. Nadat de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukten, lijkt ChristenUnie een serieuze optie. D66 ziet meer in een samenwerking met de SP of de PvdA. Ook de PVV meldt zich aan: ‘Een formatie is bij ons binnen twee weken geregeld.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.