Pechtold bereid met ChristenUnie te praten

23 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Pechtold praat met zijn fractie, hij wil dat alle 19 Kamerleden aan boord zijn om met ChristenUnie in zee te gaan - Foto: ANP

De Tweede Kamerfractie van D66 kwam dinsdag bijeen om te praten over een coalitie met VVD, CDA, D66 en de gevreesde ChristenUnie. Volgens informateur Edith Schippers is dat de enige mogelijke combinatie van partijen waarover verdere gesprekken kunnen worden gevoerd.

’s Ochtends wilde D66-leider Alexander Pechtold nog niet zeggen of hij met de ChristenUnie in zee wil. Volgens hem moesten alle negentien D66-Kamerleden het erover eens zijn dat ze met ChristenUnie verder willen. Later laat hij weten dat zijn partij akkoord is met het voeren van gesprekken met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. De twee mannen praten dinsdag al met Schippers.

Medisch-ethische kwesties

Een coalitie van die vier partijen is de enige mogelijkheid, vindt Schippers. Ook Segers heeft meermaals gezegd bereid te zijn op de uitnodiging in te gaan, maar dat alle andere partijen het daar dan wel mee eens moeten zijn.

De twee partijen verschillen vooral van mening op het gebied van medisch-ethische kwesties.

Pechtold kwam op maandag met het voorstel om een regering te vormen met maar liefst vijf partijen, de ‘vierde keuze’ van zijn partij, zei hij zelf. Hij wilde zowel de SP als de PvdA bij de formatiegesprekken betrekken. Die partijen hadden echter – zoals ze vaak al hebben gezegd – geen interesse in regeringsdeelname.

Geen breekpunten

Pechtold benadrukte eerder dat een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maar een kleine meerderheid heeft van 76 zetels ‘waar ook iedere D66-zetel telt’. Segers liet eerder weten dat er wat hem betreft geen breekpunten zijn.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Pechtold is daar blij mee: ‘Dat klinkt in ieder geval beter dan: er is een breekpunt. Maar ik wil weten wat dat betekent,’ zegt Pechtold. De D66-voorman weet dat de christelijke fractie tegen het voltooid leven-standpunt van zijn partij is.

Met het verkennende gesprek met Schippers is het nog niet geregeld: het zal nog wel een tijd duren voordat er daadwerkelijk een coalitie is, en de kans op klappen, zoals eerder ook met GroenLinks gebeurde, bestaat ook nog altijd.