nederland

Alle ogen gericht op D66: komt Pechtold met een formatievoorstel?

22 mei 2017

De Tweede Kamerfracties moeten met de billen bloot. Als het aan informateur Edith Schippers ligt, geven VVD, CDA en D66 direct duidelijkheid over de partijen waarmee ze in zee willen.

Maandag spreekt Schippers eerst met VVD-leider Mark Rutte, dan met Sybrand Buma (CDA). Daarop volgt een gesprek met D66-leider Alexander Pechtold. Pechtold zal duidelijk moeten maken of hij de deur definitief dichtgooit voor de ChristenUnie van Gert-Jan Segers.

Uit ons dossier #Formatie: gesprekken mislukt – wat zijn nu de mogelijkheden?

Pechtold heeft een plan

Het is onwaarschijnlijk dat Pechtold aangeeft toch met de Christen-Unie om tafel te willen. Vorige week onderstreepte oud-leider André Rouvoet nog maar eens dat de wet voltooid leven definitief van tafel moet: het is een breekpunt voor de ChristenUnie. D66 is juist groot voorstander van de wet voltooid leven.

Alle ogen zijn dus gericht op Pechtold. D66 is niet alleen tegen samenwerking met de Christen-Unie vanwege de medisch-ethische standpunten van die partij, de democraten willen ook een flinke meerderheid in beide Kamers. Met Christen-Unie heeft het ‘motorblok’ – VVD, CDA, D66 – een nipte meerderheid van 76 zetels.

ANP meldt dat de D66-leider een plan heeft waarmee hij een patstelling zou kunnen voorkomen. Het formatieteam van D66 kwam zondagavond bij elkaar om een oplossing te zoeken voor de dreigende impasse. Tijdens een D66-regiocongres in Gelderland sprak Pechtold zijn regionale achterban toe en zei dat hij er alles aan gaat doen om een oplossing te vinden. ‘Coalities moeten gesmeed worden,’ aldus Pechtold.

SP en PvdA als alternatief

Of Pechtold een oplossing heeft die ook in goede aarde valt bij VVD en CDA, moet blijken. Tot nu toe heeft zijn partij haar hoop gevestigd op de SP of de PvdA. Schippers spreekt morgen met SP-leider Emile Roemer en later met Lodewijk Asscher (PvdA).

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Van SP-leider Roemer wordt verwacht dat hij maandag bij Schippers bevestigt dat zijn partij niet wil regeren met de VVD. Als het aan Asscher ligt, schuift GroenLinks weer aan bij het motorblok. De sociaal-democraat wil na de historische verkiezingsnederlaag van de PvdA niet meeregeren en vindt dat VVD, CDA en D66 het nog maar eens moeten proberen met GroenLinks.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.