Schippers: ‘Formatie met ChristenUnie is laatste optie’

22 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Schippers licht voortgang formatie toe. Foto:ANP

Informateur Edith Schippers maakt zojuist bekend dat ze wil formeren met de ChristenUnie. Volgens Schippers zijn er geen andere opties. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is bereid om met ‘het motorblok’ om de tafel te gaan. Vanmiddag verklaarde Segers dat zijn partij geen breekpunten heeft.

Hiermee doet Segers een handreiking naar D66; fractievoorzitter Alexander Pechtold hield tot nog toe de boot af. Hij verklaarde dat hij een coalitie met de ChristenUnie zeer onwaarschijnlijk achtte. Dit had twee redenen. Allereerst omdat een regering met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met 76 zetels een minimale meerderheid heeft. Daarnaast weet Pechtold dat de christelijke fractie tegen het ‘voltooid leven’-standpunt van D66 is.

Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold moeten morgen overleggen met hun fracties.

‘Geen blokkades’

Vandaag liet Segers echter weten dat  hij ‘geen blokkades’ heeft. Hij zei dit na een gesprek met verkenner Edith Schippers. ‘Alles ligt op tafel, ook heel ingewikkelde onderwerpen.’ Kortom, de leider van de ChristenUnie staat in de startblokken.

Alexander Pechtold kwam eerder op de dag met het voorstel om een regering te formeren met maar liefst vijf partijen. Hij wilde zowel de SP als de PvdA bij de formatiebesprekingen betrekken. Volgens Pechtold is dit de ‘vierde keuze’ van zijn partij. Beide partijen lieten echter weten geen interesse te hebben in deze variant. De SP van Emile Roemer wil niet met de VVD regeren, en vooralsnog lijkt het erop dat Lodewijk Asscher helemaal niet wil regeren.

Centrum-links

Over een centrum-links kabinet, met Sybrand Buma als premier, liet Asscher zich vandaag uit. Hij zei dat hij er pas over na zou denken wanneer  Buma hem daadwerkelijk belt. Deze variant geniet de voorkeur van SP-leider Emile Roemer. De beoogd premier van Roemer wil vooralsnog niet aanschuiven.