Eric Vrijsen

D66 speelt amateurtoneel en dat wekt ergernis

22 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Kabinetsinformateur Edith Schippers (VVD) wil vandaag de dreigende impasse doorbreken. De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie moeten worden vlot getrokken.

D66 speelde afgelopen weekend amateurtoneel. Kajsa Ollongren en Jan Terlouw zeiden in de zondagse televisiepraatprogramma’s dat D66 samenwerking met de ChristenUnie onwenselijk vindt, respectievelijk dat D66 het met de SP wil proberen.

Ollongren is D66-wethouder in Amsterdam en wordt vaak genoemd als toekomstig minister. Terlouw was na Hans van Mierlo de tweede D66-leider. Hij was 35 jaar geleden kortstondig vicepremier en geldt sinds zijn opmerkingen over het ‘touwtje uit de brievenbus’ als mediaster. Hun opmerkingen zijn dus niet zonder betekenis.

Niet alleen ChristenUnie is fel tegen ‘voltooid leven’

Maar snijden ze hout? Niet echt. De hele kwestie is geframed rond het thema van de vrijwillige levensbeëindiging. Ter tafel ligt het initiatiefwetsontwerp van D66-Kamerlid Pia Dijkstra voor een ‘waardig levenseinde’ en het ‘voltooid leven’-voorstel van het demissionaire kabinet. In die voorstellen is hulp bij zelfdoding toegestaan.

CDA, ChristenUnie en SGP zijn er fel op tegen. Ook de SP is tegen. De PVV heeft grote bezwaren. Ook in de PvdA en de VVD is niet iedereen voorstander. Stel dat dit onderwerp op voorstel van D66 een ‘vrije kwestie’ wordt – waarbij de toekomstige regeringsfracties niet zijn gebonden aan afspraken uit een regeerakkoord – dan is het de vraag of de verdere liberalisering van de euthanasiewetgeving wel doorgaat.

Onderhandelen vergt ketelmuziek, positie kiezen en bluf

De ChristenUnie moet die omtrekkende bewegingen van D66 wel mooi hebben gevonden. Het leek warempel of de ChristenUnie en de SGP als enigen pal stonden. De bezwaren tegen hulp bij zelfdoding bij de andere partijen waren even vergeten en dat vond ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers natuurlijk helemaal niet erg.

Toneel hoort bij een kabinetsformatie. Onderhandelen vergt ketelmuziek, positie kiezen en bluf. Maar deze typische Binnenhofse manoeuvres wekken ook de ergernis van de gewone burgers. Die haten dat Haagse gekonkel. Dat is dan weer een argument voor Schippers om vandaag tempo te maken in de slakkengang-formatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.