ChristenUnie: ‘We willen praten, maar moeten wel gewenst zijn’

20 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Gert-Jan Segers op het voorjaarscongres van zijn partij - Foto: ANP

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt dat zijn partij best bereid is te praten over de formatie, ‘maar dan moeten we wel gewenst zijn’. Zaterdag houdt de ChristenUnie zijn voorjaarscongres in Lunteren.

‘Zo niet, dan gaan we met hart en ziel in de oppositie aan onze idealen werken.’ De ChristenUnie werd effectief buitenspel gezet, omdat D66-leider de idealen van de partij onverenigbaar vindt met zijn eigen idealen. Vooral op medisch-ethische kwesties, zoals euthanasie en voltooid leven, botsen de twee partijen verschrikkelijk. Onwenselijk, en onrealistisch bovendien, is wat Pechtold zei over een eventueel kabinet waar zowel D66 als ChristenUnie in zitten.

Voltooid leven en ADR

Segers is ook niet bereid in de richting van D66 te bewegen. Voltooid leven noemde hij eerder een breekpunt, en ook de door D66 ingediende wetsvoorstel voor Actieve Donorregistratie (ADR) vindt de ChristenUnie niks. De beide partijen verschillen op het punt van Europese samenwerking ook sterk. Maar over die onderwerpen sprak Segers zaterdag niet.

Op het gebied van migratie, is de ChristenUnie wel weer wat linkser. Dat onderwerp vormde eerder deze week het breekpunt voor de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Turkije-achtige vluchtelingendeals met andere landen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, bleek voor GroenLinks-leider Jesse Klaver niet te verkroppen.

Klimaat belangrijk voor CU

Volgens Segers is het klimaat de grootste uitdaging voor het nieuwe kabinet. ‘Ik wil dat Nederland niet langer een Europese degradatiekandidaat is als het gaat om klimaat en schone energie, maar dat we een koploper worden. We moeten beter gaan zorgen voor de schepping,’ aldus Segers ten overstaan van zijn aanhang. Hij wil in één generatie van vervuilende energie naar schone energie, en wil stoppen met de gasboringen in Groningen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Van de impasse in de formatie kan Segers naar eigen zeggen niet wakker liggen: ‘Beste mensen, ik ervaar een grote rust in al het politiek tumult.’ Informateur Edith Schippers heeft de partijen het weekeinde gegeven om tot bezinning te komen. De hoop bestaat nog steeds dat PvdA of SP plaats wil nemen aan de onderhandelingstafel.