Orgaandonatieplan D66 vindt toch meerderheid in Kamer

13 september 2016Leestijd: 2 minuten
D66-Kamerlid Pia Dijkstra (L) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (R) tijdens een debat over het wetsvoorstel - Foto: ANP

De Tweede Kamer heeft dinsdag met een nipte meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel over orgaandonatie. Met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen heeft het wetsvoorstel, waarmee de Actieve Donorregistratie (ADR) moet worden ingevoerd, het gehaald.

Het wetsvoorstel is een initiatief van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, die al jaren lobbyt voor een dergelijk systeem om het tekort aan organen op te vangen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Met het ADR moeten burgers kiezen of ze wel of geen donor willen zijn. Als ze geen keuze maken, worden ze automatisch geregistreerd als donor. Met de huidige wetgeving zijn mensen geen donor tenzij ze actief aangeven dat wel te willen.

Last-minute aanpassing

Afgelopen donderdag leek het er tijdens een debat over het voorstel dat er niet genoeg steun zou zijn. De VVD benadrukte tijdens dat debat dat het voorstel ‘het belangrijkste recht om niet te kiezen’ zou aantasten. D66 paste het voorstel van tevoren nog aan om genoeg partijen over de streep te trekken. In het aangepaste voorstel worden mensen die geen keuze maken niet langer geregistreerd als ‘ja, ik ben donor’, maar als ‘ik heb geen bezwaar gemaakt’.

In de praktijk maakt dat echter niet veel verschil: ook bij ‘geen bezwaar’ wordt iemand geregistreerd als orgaandonor.

Trein gemist

Het Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg was afwezig tijdens de stemming. Wassenberg zou tegen het voorstel hebben gestemd, maar miste zijn trein waardoor hij niet op tijd in de Kamer was. Was hij er wel geweest, dan was de uitslag 75-75 geweest. In dat geval wordt een voorstel verworpen.

‘Hij heeft zijn best gedaan om op tijd te komen, maar het openbaar vervoer, dat zit weleens tegen,’ aldus een woordvoerder van de partij dinsdag. Wassenberg erkent zijn fout op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dijkstra zelf reageert dinsdag verheugd op het feit dat haar wet is aangenomen. Ze noemt het heel goed nieuws voor alle mensen op een wachtlijst. Volgens haar sterven er nu jaarlijks 150 mensen die met een donororgaan in leven hadden kunnen blijven.

Maar deze patiënten kwamen niet op tijd in aanmerking, omdat er niet genoeg donororganen beschikbaar zijn, zegt Dijkstra in een eerste reactie. Het plan moet ook nog door de Eerste Kamer zien te komen.