Buma teleurgesteld in mislukte gesprekken, maar Rutte is optimistischer

24 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Rutte is optimistischer dan Buma - Foto: ANP

D66 en ChristenUnie kwamen er dinsdag niet uit, waardoor de onderhandelingen weer op een patstelling zijn uitgelopen. ‘Heel erg moeilijk,’ vindt CDA-leider Sybrand Buma, maar premier Mark Rutte (VVD) is optimistischer gestemd.

Buma vergaderde woensdag met premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over de ontstane situatie.

Niet met ChristenUnie, of toch wel?

‘De grote opdracht is een gat te vinden in de patstelling die is ontstaan. Dat is ingewikkeld, maar de verantwoordelijkheid voor iedere partij,’ aldus Buma. Buma zegt dat Nederland behoefte heeft aan een ‘meerderheidskabinet van partijen die verantwoordelijkheid nemen en bereid zijn om over hindernissen te stappen’. Over de inhoud van zijn gesprek met Rutte en Zijlstra wilde hij verder niets kwijt.

Het CDA en de VVD hebben vurig geprobeerd om de partij van Alexander Pechtold over te halen met de ChristenUnie te onderhandelen, maar dat mocht niet baten. Dat D66 heeft gezegd niet met ChristenUnie in zee te willen, maakt het volgens Buma ‘heel erg moeilijk’.

Rutte is wat optimistischer: wat hem betreft is de mogelijkheid van een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er nog steeds. Alleen een regering met GroenLinks is volgens hem ‘definitief onhaalbaar’. Die variant is al uitvoerig bekeken.

Het is opvallend dat hij de optie met ChristenUnie nog openhoudt, aangezien D66 dat heeft geweigerd. Hij probeerde na de mislukte verkenning alsnog een gesprek met alle vier de partijen te organiseren, maar D66 wees de uitnodiging af.

Enige optie?

Buma benadrukt wel nog eens dat informateur Edith Schippers maandag verklaarde dat de enige werkbare combinatie van partijen die van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is. Schippers kwam daar dinsdagavond impliciet op terug, en zei de  moed niet op te geven.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ze riep de partijleiders op ‘politieke wil’ te tonen.  ‘Als dit zo doorgaat, dan schiet het met de formatie niet op,’ aldus Schippers die zegt nu even de tijd te willen nemen om na te denken over hoe nu verder.  De partijleiders spreken vrijdag allemaal weer met Schippers.

Eerder op woensdag sprak D66-leider Alexander Pechtold met Rutte in een strandtent. Waarover dat gesprek ging, is niet bekend.