nederland

VVD en CDA kunnen Pechtold niet overhalen om met CU te formeren

24 mei 2017Leestijd: 2 minuten

D66 zet de hakken in het zand. De partij wil echt niet met de ChristenUnie overleggen over een mogelijke kabinetsformatie. De VVD en het CDA probeerden D66 in de nacht van dinsdag op woensdag nog over te halen, maar tevergeefs.

Een nieuw gesprek met de CU van Gert-Jan Segers ‘zou niet zinvol zijn’, is het oordeel van de partij.

Lees ook – Informateur Schippers: ‘Het ontbreekt aan politieke wil’

Onderlinge verschillen niet te overbruggen

D66-leider Alexander Pechtold sprak dinsdagmiddag uitvoerig met Segers en informateur Edith Schippers. D66 en CU staan lijnrecht tegenover elkaar over een aantal thema’s, maar omdat de SP en de PvdA zich niet willen aansluiten bij het ‘motorblok’, bleven er weinig andere opties over, en dus gingen de partijen in gesprek.

Dinsdag moesten Pechtold en Segers kijken of de onderlinge verschillen tussen de partijen te overbruggen zijn. Terwijl D66 zeer progressief is op het gebied van medisch-ethische kwesties en bijvoorbeeld het wietbeleid, is de ChristenUnie conservatiever.

Toen de CU aankondigde van de wet voltooid leven geen breekpunt te maken, was er even hoop op een kabinet met zowel D66 als de ChristenUnie, maar die hoop bleek van korte duur. ‘Het gaat niet over persoonlijke verhoudingen. We hebben gekeken wat er onder de streep overbleef,’ stelt Segers. ‘Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken en gezegd: “Nee, dit heeft geen zin.”’

Geen zin om nog een keer te praten

Als het aan het CDA en de VVD ligt, gaan de partijen morgen weer om de tafel. Na de mislukte formatiepoging met GroenLinks, is samenwerking met de CU volgens deze partijen de logische optie. ‘Het lijkt me juist met de vier partijen de ontstane situatie te bespreken,’ stelt demissionair premier Mark Rutte (VVD).

Maar de partijleiders wisten Pechtold niet over te halen. Het heeft geen zin om weer met de ChristenUnie te praten, volgens de D66-leiders.

Dat betekent dat de onderhandelingen over een meerderheidskabinet compleet zijn vastgelopen. Maandag zei Schippers al dat de combinatie VVD, CDA, D66, ChristenUnie de enige overgebleven optie is voor een meerderheidskabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.