#formatie

Wilders boos: Rutte zit liever op strand dan aan tafel met mij

24 mei 2017Leestijd: 3 minuten

Dat hij wordt uitgesloten van de kabinetsformatie, zit PVV-leider Geert Wilders nog altijd dwars. Woensdag haalde hij fel uit naar premier Mark Rutte, die volgens hem ‘liever bij een strandtent zit dan dat hij aan tafel gaat met de tweede partij van Nederland’.

Wilders stuitte op een foto van Rutte en D66-leider Alexander Pechtold, die een kopje koffie drinken op het terras van een strandtent in Scheveningen. Wilders twitterde de foto, met als bijschrift: ‘Zojuist aan het Scheveningse strand…’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook dook er een foto op van Rutte en Pechtold met Marco Seitz, eigenaar van strandtent Werelds in Scheveningen. Hij deelde de foto zelf op Facebook, met de jolige tekst: ‘Er is mij gevraagd om even te bemiddelen in de formatie.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Pechtold reageert luchtig op de woede van Wilders. Hij had dinsdagavond nog een informeel gesprekje op het terras met SP-leider Emile Roemer, zei hij in reactie op de foto’s.

Wilders wil aan formatietafel

Wilders is kwaad. ‘De minister-president heeft de ministerraad niet bijgewoond, maar wel een paar uur met de heer Pechtold op het strand gezeten. Ik maak daaruit op dat het landsbelang echt niet gebaat is bij langer treuzelen,’ aldus Wilders over de foto.

Hij vervolgt: ‘Ministerraden overslaan, strandtenten bezoeken en vervolgens met iedereen aan tafel of het strand zitten. Behalve met de tweede partij van Nederland, de PVV. Als je die blokkade opheft, dan ben je er volgens mij heel snel uit.’

Wilders benadrukte de afgelopen paar weken al dat hij graag zou plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Vorige week, toen de formatieonderhandelingen klapten, hekelde hij het feit dat het ruim twee maanden duurde voor dat het geval was. Ook noemde hij het ‘logisch’ dat VVD en CDA er met GroenLinks niet uitkwamen over immigratie.

‘Ik denk dat we het immigratiebeleid binnen een week, misschien wel binnen een dag, geregeld hebben.’ De PVV-leider ziet overigens weinig in een steun- of gedoogconstructie. ‘We hebben een volwaardige plek aan de tafel verdiend. Dat is wat het volk wil,’ aldus Wilders.

Patstelling in formatie

Dinsdag blokkeerde D66 de nieuwe onderhandelingen met ChristenUnie, waardoor de onderhandelingen opnieuw in een patstelling verkeren.

VVD en CDA hebben D66 nog geprobeerd over te halen, maar dat mocht niet baten. Een nieuw gesprek met de ChristenUnie van Gert-Jan Segers ‘zou niet zinvol zijn’, oordeelt de partij.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Informateur Edith Schippers vroeg de fractievoorzitters na dit zoveelste obstakel meer politieke wil te tonen. Ze wil naar eigen zeggen eerst  nadenken over hoe het nu verder moet. ‘Ik kan geen ijzer met handen breken, uiteindelijk is het aan de fractievoorzitters om tot overeenstemming te komen,’ zei Schippers dinsdagavond. Schippers benadrukt dat de situatie er niet makkelijker op is geworden, nu D66 en ChristenUnie niet samen willen regeren. ‘Als dit zo doorgaat, schiet het met de formatie niet op.’

Schippers zegt het nog niet op te geven. Strijdbaar, maar eerder zei ze wel dat een formatie met ChristenUnie haar de enige logische optie leek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.