Zo wil Dijkhoff agressieve ‘kansloze asielzoekers’ aanpakken

11 december 2016Leestijd: 2 minuten
Kansloze asielzoekers zorgen voor onrust, en niet alleen in Ter Apel Foto: ANP

Er moet nu echt een einde komen aan de onrust die wordt veroorzaakt door overlastgevende ‘kansloze asielzoekers’, stelt staatssecretaris Dijkhoff. In diverse Nederlandse dorpen en steden met asielzoekerscentra (azc’s) moet worden ingegrepen.

Dijkhoff gaat in januari naar Marokko om met de autoriteiten te overleggen hoe de Marokkaanse migranten kunnen worden teruggestuurd. Uitgezette asielzoekers worden vaak geweigerd door Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen.

Waar gaan overlastgevende ‘asielzoekers’ heen?

Daarnaast wil Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) zorgen dat het in Nederland minder aantrekkelijk wordt gemaakt om te blijven. ‘Er zijn heel veel manieren waarop we kunnen aangeven dat voor hen geen plek is, door ze geen opvang te geven waarbij we ook zien dat heel veel Noord-Afrikaanse asielzoekers gewoon vertrekken,’ zegt de politicus tegen EenVandaag.

Omdat veel Algerijnse en Marokkaanse asielzoekers voor overlast zorgen en zelfs winkeliers en buschauffeurs bedreigen met wapens, werd het kabinet onder druk gezet in te grijpen. Pas in november werd de vertrekpremie geschrapt. Asielzoekers kregen eerst nog bijna 2.000 euro per persoon als zij besloten op eigen houtje te vertrekken.

Het lastigste blijft echter het contact met vooral Marokko. Het land wil migranten die bijna zeker geen kans maken op asiel en een verblijfsvergunning, niet meer opnemen.

Duizend migranten weer vertrokken

Het aantal asielzoekers uit Marokko en Algerije is de laatste maanden opeens flink gestegen. In juli kwamen 52 Marokkanen aan in Nederland, in augustus 128 en in september 285. Oktober spande de kroon, met 389 Marokkaanse aanmeldingen: Marokkanen vormden vorige maand zelfs de grootste groep nieuwe immigranten, blijkt uit gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Volgens Dijkhoff zijn duizend Marokkanen en Algerijnen dit jaar teruggekeerd. Van de vertrokken migranten zijn tachtig vrijwillig teruggegaan, en 180 gedwongen op het vliegtuig gezet. De overgebleven 740 migranten zijn op eigen gelegenheid vertrokken, maar Dijkhoff geeft toe dat hij ‘niet met honderd procent zekerheid’ kan zeggen of de migranten inderdaad braaf zijn teruggekeerd naar Marokko.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.