buitenland

Ook Marokkanen profiteren van vluchtelingenstroom

24 november 2015

Inwoners uit tientallen Afrikaanse en Aziatische landen maken op dit moment gebruik van de openstaande Europese grenzen. Onder hen zijn opvallend genoeg ook veel Marokkanen.

Asiel aanvragen doen de meesten niet, en daarom blijven ze buiten de boeken. Maar tussen de Senegalezen, Pakistanen, Nigerianen en Bengalen die profiteren van de vluchtelingenstroom zitten de laatste tijd opvallend veel Marokkanen.

Merkel

‘Het is gaande sinds Merkel begin september tegen vluchtelingen zei: “wees welkom”,’ zegt Omar Naji van de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH tegen het AD.

De route van de Marokkaanse gelukzoekers ziet er als volgt uit: eerst vliegen ze vanuit Marokko naar Turkije om vervolgens op een bootje naar Griekenland te stappen. Na Griekenland volgt de bekende Balkanroute richting West-Europa. Duitsland is voor velen de gedroomde bestemming, anderen willen naar België of Nederland.

Leegloop

Reisbureaus hebben de verkoop van het aantal vliegtickets naar Turkije in de afgelopen periode flink zien toenemen. Als gevolg zijn de ticketprijzen bijna verdubbeld.

Kleine dorpen in en rond het Rifgebergte zouden te maken hebben met een leegloop. Jongeren pakken de trein naar Casablanca en vervolgens het vliegtuig naar Istanbul. ‘De Europese droom,’ is volgens mensenrechtenactivist Chakib el Khayari de reden voor vertrek. Asiel aanvragen doen ze meestal niet. ‘Ze hopen op een regularisatie, of hopen te trouwen met een Europeaan. Of ze duiken de illegaliteit in,’ zegt El Khayari.

Economisch

Het hoofdmotief is in vrijwel alle gevallen economisch van aard. Velen hoorden de succesverhalen van familieleden die al in Westerse landen verblijven.

Omar Naji van mensenrechtenorganisatie AMDH: ‘Veel mensen hebben al familie in Europa, vooral in Duitsland. Ze volgen die voetsporen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.