OM wil stelende Marokkaanse asielzoekers snel vervolgen: ‘vluchtgevaar is groot’

15 november 2016Leestijd: 2 minuten
Opvangcentrum in Ter Apel, waar alle verdachten verblijven - Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen wil zes Marokkaanse ‘asielzoekers’ via snelrecht veroordeeld krijgen. De verdachten, die allemaal staan ingeschreven bij het opvangcentrum in Ter Apel, worden verdacht van vernielingen en zakkenrollen in het centrum van Groningen.

Ze worden woensdag voorgeleid in de rechtbank in Assen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Vluchtgevaar en kans op herhaling

De reden waarom het OM het snelrecht wil toepassen is om ze vast te kunnen houden. ‘Het vluchtgevaar is te groot,’ zegt een woordvoerder van het OM. ‘Ook is de kans op herhaling aanwezig’.

De diefstallen en vernielingen waar de Marokkanen van worden verdacht werden de afgelopen tijd gepleegd in het centrum van Groningen. De verdachten komen allemaal uit Marokko, zijn tussen de 20 en 25 jaar oud en wonen in het opvangcentrum in Ter Apel. Vorige week werden ook al twee stelende asielzoekers uit Algerije veroordeeld tot gevangenisstraffen vier en vijf weken respectievelijk. En dit weekend werden nog zeker twee zakenrollers aangehouden.

Het bericht kwam maandagavond dat Groningen geplaagd wordt door stelende groepen – voornamelijk Noord-Afrikaanse- ‘asielzoekers’ die het gemunt hebben op dronken uitgaansvolk en ondernemers. Ze zouden in asielzoekerscentra in de regio verblijven, maar omdat ze veelal uit veilige landen (bijvoorbeeld Marokko en Algerije) komen vrijwel geen kans maken op een verblijfsvergunning.

Geen vertrekpremie meer

Eerder kregen dergelijke migranten wel een vertrekpremie van 1.950 euro, maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel maakte naar aanleiding van deze berichtgeving dinsdag bekend dat dat ophoudt, in de hoop dat de Marokkanen dan niet meer zullen komen.

Wat betreft degenen die nog in Nederland zitten: het wordt een lastig karwei om ze uit te zetten. Marokko weigert namelijk vaak asielzoekers terug te nemen, en zonder medewerking van dat land wordt het moeilijk ze terug te sturen.