nederland

Ter Apel zet camera’s in tegen asociale ‘asielzoekers’

05 december 2016Leestijd: 2 minuten

In het Groningse dorp Ter Apel wordt per direct cameratoezicht ingesteld om de overlast van een groep asielzoekers in te perken. Ter Apel wordt al geruime tijd geteisterd door de groep asielzoekers, veelal afkomstig uit veilige landen, die voor onrust zorgt onder bewoners en bedrijven.

Met het cameratoezicht geeft de gemeente gehoor aan de bezwaren, aldus de gemeente zelf.

Geen recht op asiel

Ter Apel valt onder de gemeente Vlagtwedde, dat al eerder een reeks maatregelen aankondigde tegen de asielzoekers. Het gaat om een groep asielzoekers die geen recht hebben op asiel in Nederland. Ze maken zich onder meer schuldig aan diefstallen, zakkenrollen en het intimideren van bewoners.

Burgemeester Leontien Kompier (PvdA) liet vorige week weten dat asielzoekers die de openbare orde verstoren een gebiedsverbod voor maximaal drie maanden krijgen. Ook wordt er extra politie ingezet in het gebied rondom het asielzoekerscentrum, en werd er eerder een alcoholverbod in dat gebied ingezet.

Daarnaast worden er dus vanaf maandag zes camera’s opgehangen om extra toezicht uit te oefenen. Vijf van de camera’s komen in het winkelgebied en een in de omgeving van een viaduct die op looproute vanuit het asielzoekerscentrum naar het winkelcentrum ligt.

Eerder op de dag gaf ook busmaatschappij Qbuzz, die ook een buslijn tussen Ter Apel en Emmen heeft, aan extra maatregelen te hebben moeten inzetten om de asielzoekers in toom te houden. Asielzoekers rijden daar zwart, gedragen zich agressief en asociaal en bedreigen in sommige gevallen buschauffeurs.

Vertrekpremie afgeschaft

De omgeving rond Ter Apel is niet de enige die hinder ondervindt van probleemasielzoekers. Eerder trok Groningen aan de bel vanwege bendes rovende asielzoekers die de binnenstad teisterden. De meeste van hen waren afkomstig uit (veilige) Noord-Afrikaanse landen, zoals Marokko en Algerije. Hoewel ze nul kans maken op asiel, zouden ze naar Nederland zijn gekomen voor de aanlokkelijke vertrekpremie van 1.950 euro, die daarop door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel werd afgeschaft.

Het aantal migranten uit veilige Noord-Afrikaanse landen is flink toegenomen de afgelopen maanden. Zo kwamen er alleen in oktober 389 Marokkaanse asielzoekers naar Nederland: de grootste groep die maand en meer dan in heel 2015. Veel kans op een verblijfsvergunning hebben ze niet.

Dijkhoff heeft keer op keer gezegd de probleemasielzoekers hard te willen aanpakken. Een van de plannen is om onruststokers in bewaring te plaatsen en rechtszaken tegen hen met voorrang te behandelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.