Meeste beledigingen Simons zullen nooit worden bestraft

01 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Sylvana Simons sloot zich twee weken geleden aan bij DENK. Foto: ANP

De kersverse politicus Sylvana Simons is de afgelopen tijd zo vaak op sociale media beledigd, dat het Openbaar Ministerie (OM) toegeeft nooit iedere belediging te kunnen onderzoeken. Simons deed woensdag officieel aangifte naar aanleiding van racistische, seksistische en discriminerende uitingen op internet.

Veel Nederlanders reageerden op felle wijze op het nieuws dat Simons zich aansluit bij de politieke partij DENK. Zo werd een Facebook-pagina opgericht waarop werd opgeroepen om Simons op 6 december uit te komen zwaaien. Andere gebruikers noemden haar ‘Zwarte piet’ en stelden voor Simons in de zee te gooien.

Veel te veel beledigingen
‘Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen,’ zei Simons woensdag, die de online aanvallen ‘walgelijk’ noemde. Premier Mark Rutte (VVD) mengde zich ook in de discussie: hij had het over ‘doorgeslagen tokkies’.

Afshin Ellian: Denk, Erdogan-filiaal in Tweede Kamer, bedreigt vrijheid in Nederland

Toch zal het grootste deel van de beledigingen niet eens worden onderzocht, meldt het OM donderdag. De belangrijkste reden is het enorme aantal: het zou gaan om zeker 40.000 reacties. ‘Die kunnen we niet allemaal vervolgen’, zegt persofficier Gabriëlle Hoppenbrouwers tegen de NOS. ‘Dat zou het apparaat te veel belasten.’

Lange adem
Daarom richt de openbaar aanklager zich in eerste instantie op de zwaarste gevallen. Dat zal in overleg met Simons worden bepaald, zegt Hoppenbrouwers. Mogelijke vervolging zal lang op zich laten wachten. Veel van de beledigingen zijn op Facebook en Twitter geplaatst met anonieme accounts, wat het vinden van de daders lastig maakt. Ook werken sociale media vaak niet mee met juridische onderzoeken.

IMG_VHVDWK1Gertjan van Schoonhoven: Doe ’s normaal, witte man. Nederland is ook van Sylvana

Simons mengt zich al jaren in het debat over racisme en discriminatie en kreeg in het verleden vaak de volle laag van critici wanneer zij zich over die onderwerpen uitsprak. Ook protesteert de nieuwe politicus al een lange tijd tegen het bestaan van Zwarte Piet.