Sylvana Simons sluit zich aan bij DENK

18 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Eerder sloot ook Farid Azarkan zich aan - Foto's: ANP

Presentatrice Sylvana Simons gaat de politiek in. Zij sluit zich aan bij DENK, de politieke partij van Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk.

Simons kondigde haar move naar de politiek zelf aan, via een filmpje dat door DENK werd verspreid.

Prominent

Simons wil ‘als prominent lid van DENK in de politieke arena inbreng leveren op het gebied van media en cultuur, emancipatie, zorg en onderwijs’. Eerder liet ook al voorzitter Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zich op de kandidatenlijst van de partij zetten.

Volgens onze bloggersAfshin Ellian: ‘Erdogan-filiaal in Tweede Kamer bedreigt vrijheid in Nederland’Foto www.marcobakker.com

De directe aanleiding voor haar om politiek actief te worden, was naar eigen zeggen de uitzending van De Wereld Draait Door waarin zij ruzie kreeg met voormalig presentator Martin Simek. Hij gebruikte daar de term ‘zwartjes’ voor bootvluchtelingen, een term die Simons niet echt kon waarderen. Vervolgens kregen de twee een discussie.

Racisme

‘Ik geloofde mijn oren niet. De vragen die ik daar vervolgens over stelde maakten een stortvloed aan reacties los. Sommigen waren positief, maar veel reacties waren doordrenkt met intolerant en haatdragend gedachtegoed. Hierdoor rees bij mij het besef dat, hoewel ik altijd al een betrokken burger was, ik mij ook publiekelijk moest gaan uitspreken. Dat was het moment waarop ik besloot om zaken als racisme en Zwarte Piet niet meer zonder tegengeluid te laten passeren’.

Volgens Simons is DENK er op het ‘juiste moment’ bijgekomen. In haar aankondigingsfilmpje schetst zij een beeld van DENK als anti-racismepartij en richt zij zich direct tot minderheden: ‘Laat je niet langer wegzetten als minderwaardige groep binnen deze samenleving’.

DENK ligt veelal onder vuur, omdat vermoed wordt dat de partij een extensie is van de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Bij de arrestatie van columniste Ebru Umar zeiden de van de PvdA-afkomstige politici bijvoorbeeld als enigen dat Nederland zich niet met de zaak had te bemoeien en weigerden ze in de arrestatie af te keuren. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen zei daarin een bewijs te zien voor het effect van de lange arm van Ankara.