GroenLinks-PvdA vergeet wie de geldboom in Den Haag water geeft

21 november 2023Leestijd: 2 minuten
Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) bij het verkiezingsdebat georganiseerd door EenVandaag. Foto: Koen van Weel/ANP

Politici praten deze campagne alsof er in Den Haag een geldboom staat. Maar iemand moet de uitgaven van Vadertje Staat betalen, schrijft Carla Joosten. GroenLinks-PvdA weet wel wie op mag draaien voor alle fraaie plannen.

Afgaande op de thema’s waarover de lijsttrekkers in de verkiezingscampagne spraken, valt in Nederland het geld uit de boom. Hoe al hun fraaie plannen moeten worden betaald, bleef onduidelijk. GroenLinks-PvdA wist het wel: dat doet de Nederlander met de vollere portemonnee en dat doet het bedrijfs­leven. Leuker kunnen we het niet maken.

Wie betaalt het gelag voor de door links gedroomde verhoging van het minimumloon – in 2020 nog 10 euro per uur – naar 16 euro? Dat is de middenstander, die in Den Haag doorgaans verbaal wordt doodgeknuffeld. Het minimumloon na de recente stijging alweer optrekken – en het wordt al geïndexeerd – leidt tot prijsstijgingen en het sluiten van winkels en ondernemingen.

Politici praten alsof er in Den Haag een geldboom staat

Nederland behoort nog altijd tot de meest welvarende landen ter wereld. Bedrijven waar miljoenen mensen werken, vormen de kurk waarop de economie drijft. Wij allen eten ervan. Ook zij die bij de overheid werken. Maar politici praten alsof er in Den Haag een geldboom staat. Zie hoe multinationals in de verdomhoek worden gezet.

De politici kunnen nog zo de mond vol hebben van zogenaamd ‘neo-liberaal’ beleid, en de zegeningen van de overheid groter vinden dan die van de markt, uiteindelijk moet iemand de uitgaven van Vadertje Staat betalen. En vadertje geeft steeds meer geld uit. Dat kan alleen als de verdiensten navenant toenemen. De nieuwe voorman van Ondernemend Nederland, oud-VVD-Kamerlid Erik Ziengs, heeft gelijk.

De politiek mist ondernemingsgeest.