Premium Lock Waarom Den Haag het bedrijfsleven steeds meer als vijand ziet

25 april 2023Leestijd: 13 minuten
Minister Sigrid Kaag bezoekt Turks-Nederlands bedrijf DMT in Ankara. Foto: Remko de Kaal/ANP

Het bedrijfsleven kritiseert graag de politiek. Hoe kijken politici op hun beurt tegen het bedrijfsleven aan? En bepaalt de oude links-rechts as nog altijd de economische stellingnames aan het Binnenhof?

Het was een mooie vondst. Kamerleden op stage bij bedrijven en ondernemers in de Tweede Kamer. Een plan dat in 1985 van de vorige eeuw werd uitgevoerd. Politici roken een dag of tien aan het bedrijfsleven en de bazen van de bedrijven aan de politiek. Dit voor meer wederzijds begrip en beter beleid.

Dat was nodig. Het ‘ondernemingsvijandige beleid’ van het kabinet-Den Uyl, aldus boze werkgevers, had de sfeer aardig verpest. En dus gingen Kamerleden naar bedrijven als Shell, bouwbedrijf Bredero, baggeraar Boskalis en DAF-Trucks. En de topmannen van bedrijven naar de Kamer. Wat was het er gezellig, maar als ze hun bedrijf zouden runnen zoals de Kamer functioneerde, zou het er voor de aandeelhouder somber uitzien.

De stages stierven uit. Nu gaan Kamerleden op werkbezoek en lobbyen bedrijven in Den Haag. Intussen is de relatie bekoeld en klinken alom verzuchtingen over een verslechterd vestigingsklimaat. In de Tweede Kamer zijn links en rechts met hun visie op het bedrijfsleven traditioneel verdeeld. Grofweg vindt links dat de bedrijven niet moeten klagen en alleen maar uit zijn op belastingvoordelen, en vreest het midden en rechts dat na Shell en Unilever nog meer bedrijven vertrekken. Hoe wordt er gedacht aan het Binnenhof?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw