nederland

Deze Tweede Kamerleden vertrekken na de verkiezingen

02 oktober 2020Leestijd: 4 minuten

Vandaag, 1 oktober, maakt Carla Dik-Faber (ChristenUnie) bekend na de verkiezingen in maart 2021 niet terug te keren in de Tweede Kamer. Een aantal Kamerleden nam eerder dit jaar al dat besluit. Een overzicht van vertrekkenden per partij.

1.D66

Pia Dijkstra (65)

Voor Pia Dijkstra is het na tien jaar in de Tweede Kamer ‘tijd voor iets anders’. Ze keert na de verkiezingen niet terug als Tweede Kamerlid, maakte ze 22 september bekend. In 2010 werd ze met een groot aantal voorkeursstemmen verkozen. Daarvoor was Dijkstra bekend als presentatrice van onder meer het NOS Journaal, EenVandaag enVinger aan de pols. Als Kamerlid boekte ze succes met de Donorwet die in 2018 is aangenomen en ervoor zorgt dat burgers zonder bezwaar automatisch staan geregistreerd als orgaandonor. Ook kwam Dijkstra met een wetsvoorstel voor euthanasie bij ‘voltooid leven’. Beide initiatieven stuitten op veel kritiek in verscheidene kampen. Wat Dijkstra na haar Kamerlidmaatschap gaat doen, is niet bekend.

Kees Verhoeven (44)

Kees Verhoeven maakte in maart bekend dat hij na drie termijnen stopt als Tweede Kamerlid. De D66’er richtte zich in deze periode van elf jaar vooral op thema’s als digitalisering en privacy(wetgeving). Verhoeven was een van de Kamerleden die kritiek uitte op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) uit 2017. Als lid van de oppositie heeft hij maar liefst 21 bezwaren geuit tegen de wet. Nadat D66 tot de huidige coalitie was toegetreden, maakte hij een politieke draai. Dit kwam hem op veel kritiek te staan. Verhoeven weet nog niet wat hij na de verkiezingen van 2021 gaat doen.

Wouter Koolmees (43)
Ook minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees keert volgend jaar niet terug als Kamerlid. Hij heeft zich niet gekandideerd voor de kieslijst van D66, liet hij weten in talkshow Op1. Koolmees overweegt wel terug te keren als minister, mocht zijn partij na de verkiezingen opnieuw in de coalitie komen.

 

2. ChristenUnie

Carla Dik-Faber (49)
In een verklaring heeft Carla Dik-Faber aangegeven na de verkiezingen meer tijd te willen doorbrengen met haar gezin en haar ouders. In het bijzonder met haar vader, die intensieve zorg nodig heeft. Sinds 2012 zit Dik-Faber in de Tweede Kamer met onder meer klimaat, milieu, landbouw en wonen in haar dossier. In 2018 was ze een van de indieners van de nieuwe Klimaatwet. Vorig jaar was Dik-Faber mede-initiatiefnemer voor statiegeld op blikjes. Hiervoor moet het kabinet vanaf januari 2022 maatregelen nemen. Daarnaast werkte Dik-Faber dit jaar aan een initiatiefvoorstel voor de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal  als officiële taal. Dat voorstel is unaniem door de Tweede Kamer aangenomen.

Joël Voordewind (55)
In juni kondigde Joël Voordewind aan bij het aflopen van deze kabinetsperiode na bijna vijftien jaar te stoppen als Tweede Kamerlid. Hij vindt het tijd ‘om plaats te maken voor een nieuwe generatie’. Voordewind is het langstzittende Kamerlid van de ChristenUnie. Hij stond aan de basis van het Kinderpardon uit 2013 dat afgelopen jaar is verruimd. In 2007 leidde een motie van Voordewind tot een algemeen rookverbod in de horeca. Ook is in 2012 de alcoholleeftijd verhoogd van 16 naar 18 jaar na zijn initiatiefwetsvoorstel.

 

3. SP

Ronald van Raak (50)
Na veertien jaar stopt Ronald van Raak als Tweede Kamerlid. Daarvoor, van 2003 tot 2006, zat hij in de Eerste Kamer. Van Raak geeft in een column aan dat het Kamerlidmaatschap zwaar is en dat hij de komende tijd wil gebruiken om te schrijven en na te denken. Mede op zijn initiatief kwam er bescherming voor klokkenluiders: het Huis voor Klokkenluiders. Ook wist hij een grens te stellen aan topinkomens in de publieke sector. Momenteel is Van Raak bezig met een wet voor het correctief referendum. Hij schreef drie boeken over politiek Den Haag.

Sadet Karabulut (45)
In maart maakte buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut bekend na de verkiezingen niet terug te keren in de Tweede Kamer. Ze is lid sinds 2006 en hield zich bezig met buitenlandse zaken, defensie en sociale zaken. In een verklaring op Facebook geeft Karabulut aan ‘nog niet klaar te zijn met de wereld te veranderen’. Wat Karabulut van plan is te gaan doen buiten de Kamer, is niet bekend.

4. GroenLinks

Bram van Ojik (66)
Afgelopen zomer maakte Bram van Ojik bekend aankomend jaar met pensioen te gaan. Hij zat in de jaren negentig kort in de Tweede Kamer, werkte een tijd als diplomaat en keerde van 2012 tot 2015 terug in de Kamer. Hij was fractieleider en werd opgevolgd door Jesse Klaver. In 2015 ging hij terug naar Buitenlandse Zaken om in 2017 opnieuw Kamerlid te worden.

Kathalijne Buitenweg (50)

Kathalijne Buitenweg is sinds 1995 verbonden aan GroenLinks. In de periode 1999 tot 2009 was ze lid van het Europees Parlement. Na 2009 maakte ze de overstap naar de wetenschap. Bij de vorige verkiezingen werd ze nummer twee van de partij en vicefractievoorzitter. In de afgelopen jaren kreeg Buitenweg de portefeuilles justitie en politie toebedeeld. In die hoedanigheid sprak ze zich uit over belangrijke zaken als de verziekte werksfeer bij de Inspectie Justitie en Veiligheid en de coronawet. ‘Afgelopen jaar ben ik ziek geweest [eind zomer 2019 kreeg Buitenweg de diagnose darmkanker] en hersteld. Dat heeft mij aan het denken gezet,’ liet Buitenweg optekenen in de Volkskrant.

5. VVD

 

Erik Ziengs (60)

Het Drentse Tweede Kamerlid Erik Ziengs vindt het na elf jaar goed geweest. Tegenover RTV Drenthe liet Ziengs weten dat zijn keuze om na de verkiezingen niet in de Kamer terug te keren niet moeilijk was. Hij wilde aanvankelijk twee termijnen in de Kamer zitten, maar de eerste termijn duurde naar eigen zeggen ‘wel erg kort’ (kabinet-Rutte II met gedoogsteun van de PVV). Ziengs was in de VVD-fractie woordvoerder op het terrein van milieu, bodem en vervoer en voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken. Na de verkiezingen wil Ziengs zijn ervaring inzetten om een brug te slaan tussen ondernemers en politiek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.