Jelte Wiersma

Eppink kroont Lagarde tot ‘Marie Antoinette van de schuld’

09 juni 2020

Europarlementariër Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie) stal maandag de show tijdens de ondervraging in het Europees Parlement van Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank. Wegens het massale bijdrukken van geld in opdracht van Lagarde om Zuid-Europa te helpen, kroonde Eppink haar tot ‘Marie Antoinette de la dette’, Marie Antoinette van de schuld.

De Française Christine Lagarde is sinds 1 november 2019 president van de Europese Centrale Bank (ECB) in de Duitse stad Frankfurt. Onder haar leiding wordt met het zogenoemde PEPP, het pandemie-opkoopprogramma, 1.350 miljard euro bijgedrukt. Met dat geld worden vooral staats- en bedrijfsobligaties gekocht met als doel de rentes op de hoge Zuid-Europese staatsschulden te drukken.

ECB-president Christine Lagarde

Lees meer over de president van de Europese Centrale Bank: ECB-baas Lagarde gegijzeld door zombies

PEPP loopt tot de zomer van 2021. Door dit opkoopprogramma, en door eerdere opkoopprogramma’s tijdens de eurocrisis, zal bijna de helft van het jaarinkomen van de negentien eurolanden aan schuld op de balans van de ECB komen te staan.

Lagarde zei in haar inleidende praatje voor het Europees Parlement dat er nu eenmaal goede en slechte tijden zijn, refererend aan een citaat van de negentiende-eeuwse Britse schrijver Charles Dickens. ‘Dat was een gift uit de hemel,’ zegt Europarlementariër Derk Jan Eppink tegen EW. ‘Ik dacht vooraf: hoe kan ik mijn bijdrage brengen zonder Lagarde te beledigen? Want anders krijg ik een reprimande van voorzitter.’

Verwijzing naar Marie Antoinette om exorbitante uitgaven en schulden

Eppink had zich er al op voorbereid Lagarde ‘koningin van de schuld’ te noemen. Daarbij verwijzend naar Marie Antoinette (1755-1793), de Franse koningin die bekendstond als Madame Déficit wegens haar exorbitante uitgaven en schulden, en die tijdens de Franse Revolutie door de guillotine werd onthoofd. Dankzij Lagardes verwijzing naar Charles Dickens ging bij Eppink een lampje branden.

‘De vader van Charles Dickens zat in de gevangenis wegens schulden. De roman David Copperfield van Dickens gaat daarover. Lagarde zei dat er goede en slechte tijden zijn. Dickens schrijft dat slechte tijden ontstaan door schuld: Debt leads to misery, schuld leidt tot ellende. Maar dat wist Lagarde waarschijnlijk niet.’

Lagarde reageerde vanuit Frankfurt

Eppink fuseerde zijn voorbereide bijdrage over Marie Antoinette met het citaat van Dickens. ‘Als Charles Dickens nog had geleefd, had hij u waarschijnlijk omschreven als “la Marie Antoinette de la dette” – de Marie Antoinette van de schuld.’

Lagarde reageerde vanuit Frankfurt via een videoverbinding dat ze niet zo wil worden genoemd. Eppink: ‘Helaas kon ik haar gezichtsuitdrukking niet zien. Want ze is wel de koningin van de schuld. Ze creëert zeepbellen, net als op de vastgoedmarkt. Ze is erger dan haar Italiaanse voorganger Mario Draghi.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.