economie

CBS: economische groei zet door, aantal banen blijft achter

14 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Na een bescheiden groei in de vorige kwartalen, zet het herstel versneld voort.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal banen voor werknemers nam in het laatste kwartaal van 2013 nog wel af, met 8.000 ten opzichte van een kwartaal eerder.

De economische groei ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 is volgens de eerste raming eveneens 0,7 procent.

Consumptie

Verder blijkt uit de cijfers dat investeringen in het vierde kwartaal met 5,3 procent zijn gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Met name in bedrijfswagens is meer geïnvesteerd, meldt het CBS. Er werd ook meer geëxporteerd (0,4 procent) dan in de laatste periode van 2012.

De consumptie nam in het vierde kwartaal af met 0,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Nederlanders geven nu al drie jaar achtereenvolgend minder geld uit. Vooral aan energie en brandstoffen is in het laatste kwartaal van vorig jaar, minder besteed.

Maar ook aan eten en genotsmiddelen geeft de Nederlandse consument minder geld uit. De consumptie van duurzame goederen zoals auto’s, kleding en meubelen lag wel hoger dan een jaar eerder.

Banen

In het vierde kwartaal waren er 134.000 banen minder dan in het vierde kwartaal van 2012, een daling van 1,7 procent. Met een afname van 38.000 banen, was de daling het grootst in de zorg. Procentueel gezien, gingen de meeste banen verloren in de bouwsector (8 procent).

Over het hele jaar berekent het CBS dat de omvang van de economie 0,8 procent lager was dan in 2012. Er werd 1,3 procent meer geëxporteerd, maar 0,5 procent minder geïmporteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.