Nederland uit de recessie? Kabinet, zorg eerst dat werken weer lonend wordt!

08 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Terecht voorspelt DNB-president Klaas Knot dat de Nederlandse economie binnenkort weer zal groeien. Maar om echt vooruit te kunnen, moet het kabinet de nivelleringsplannen terugdraaien en werken weer lonend maken.

Goed nieuws over de economie, dat is altijd welkom. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei maandag dat hij verwacht dat Nederland dit kwartaal uit de recessie komt.

Harde cijfers heeft de DNB-president nog niet voor het komende herstel – alleen een ‘gevoel’. Maar groei is zeer waarschijnlijk. In het tweede kwartaal kromp de economie nog slechts 0,1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Met een zuchtje meewind belandt het groeicijfer van het derde kwartaal in de plus.

Onvoldoende

En die meewind is er. De economie krijgt een steuntje in de rug door de aantrekkende wereldhandel. Voor Nederland betekent dat meer export.

Ook zijn in sommige regio’s de huizenprijzen gestopt met dalen, waardoor particuliere vermogens niet verder worden uitgehold. Dat legt de basis voor meer uitgaven en dus economische groei.

Hoog zal de groei echter niet zijn. De basis daarvoor ontbreekt: banken lenen onvoldoende uit om bedrijven veel te laten investeren. En de regering neemt te weinig maatregelen om groei te stimuleren.

Risico

Het omgekeerde is eerder het geval: de inkomensnivellering die het kabinet vanaf volgend jaar wil invoeren, maakt het veel minder lonend om meer of harder te gaan werken.

Terecht waarschuwde Knot dat de onzekere politieke situatie een groot risico vormt voor economisch herstel. Het kabinet is al weken aan het onderhandelen met de oppositie over de begroting van volgend jaar, voorlopig zonder zichtbaar resultaat.

Knots boodschap aan Den Haag: herstel van de Nederlandse economie ligt binnen handbereik, maar dan moeten jullie wel serieus aan het werk.