economie

Kamp: Nederlandse economie ‘weer op de goede weg’

14 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vindt de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,7 procent ‘meer dan bemoedigend’.

‘Deze cijfers stemmen positief voor 2014. Een hogere groei dan de 0,5 procent die het Centraal Planbureau voorspelt, ligt zeker binnen de mogelijkheden,’ zegt de minister in reactie op de CBS-cijfers die vrijdagochtend bekend werden gemaakt.

‘We zitten op de goede weg,’ zegt hij. Maar volgens hem zijn er nog altijd problemen. Zo is een recordaantal Nederlanders hun baan kwijt en zijn veel bedrijven failliet gegaan. Ook het aantal banen blijft achter. ‘We zijn er nog niet en het kabinet gaat daarom door met het hervormingsbeleid.’

Investeringen

Het zijn met name de bedrijven die nu zorgen voor meer economisch herstel. De bedrijfsinvesteringen zijn in het vierde kwartaal met 5,3 procent gegroeid. Vooral in bedrijfswagens is meer geïnvesteerd.

Er werd ook meer geëxporteerd (0,4 procent) dan in de laatste periode van 2012. Maar de consumptie van burgers neemt nog steeds af. Nederlanders gaven de laatste drie jaar minder geld uit.

Aan energie en brandstoffen is in het laatste kwartaal van vorig jaar minder besteed. Maar ook aan eten en genotsmiddelen besteedt de Nederlandse consument minder geld.

Groeicijfers

Overigens doet de Nederlandse economie het beter dan in de omringende landen. Hoewel ook de Duitse en de Franse economie groeien. De Duitse economie groeide over het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent.

In Frankrijk bedraagt de groei 0,3 procent, na stagnatie in het derde kwartaal. Naar verwachting zullen vrijwel alle economieën in de eurozone vandaag met positieve cijfers komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.