Bitcoin keldert naar recorddiepte, dit moet u weten

01 februari 2018Leestijd: 2 minuten
De waarde van de bitcoin is mogelijk een tijdlang kunstmatig hooggehouden - AFP

De waarde van de bitcoin is donderdag onder de 9000 dollar gezakt. De cryptomunt daalde al de hele dag en zakte in de avond door de ondergrens. Sinds eind november stond de digitale munt niet meer zo laag.

De bitcoin is nu weer terug op het niveau van voor zijn laatste grote koerssprongen. Begin december bereikte de cryptomunt in korte tijd mijlpalen van 10.000, 15.000 en 20.000 dollar. Sinds half december is de waarde met horten en stoten gezakt tot rond de 11.000 dollar halverwege deze maand.

Een directe aanleiding aanwijzen voor koersschommelingen bij de bitcoin is vaak lastig. Mogelijk speelt nieuws uit India een rol, waar minister van Financiën Arun Jaitley maatregelen aankondigde tegen illegale activiteiten rondom cryptomunten. Verschillende media interpreteerden zijn uitspraken aanvankelijk als een aankondiging van een bitcoinverbod.

Cover Elsevier Weekblad 04

Hoe groot zijn de risico’s voor gewone beleggers? En nog 21 vragen over de bitcoin >

Koers werd kunstmatig hoog gehouden

Mogelijk was de waarde van verschillende munten ook een tijdlang simpelweg te hoog. Amerikaanse toezichthouders zijn een onderzoek begonnen naar bitcoinbeurs Bitfinex, dat de koers van verschillende cryptomunten de afgelopen maanden kunstmatig zou hebben opgeschroefd. Het bedrijf zou via de cryptomunt Tether veel bitcoins hebben opgekocht om de vraag – en daardoor indirect de prijs – aan te jagen.

Verder werd de koers mogelijk geraakt door de aankondiging van Facebook om advertenties voor producten en diensten rondom cryptovaluta’s in de ban te doen. Volgens Facebook worden riskante beleggingen als cryptomunten, binaire opties – waarmee je kunt gokken op een koersdaling of -stijging – en ICO’s (initial coin offerings), vaak geassocieerd met misleidende praktijken.

Mogelijk verbod in Nederland

ICO’s worden vaak uitgegeven door opstartende bedrijven en kunnen worden gezien als een digitale munt in ruil voor crowdfunding. Hiermee kan makkelijk worden gefraudeerd, als de oprichters van het bedrijf met het ingezamelde geld verdwijnen en de munt niets waard blijkt.

In Nederland kondigde minister van Financiën Wopke Hoekstra woensdag aan dat hij wil onderzoeken in hoeverre een bitcoinverbod mogelijk en wenselijk is. Meerdere partijen in de Tweede Kamer hebben aangedrongen op meer regulering van cryptomunten en andere, soms omstreden, financiële producten. Bij betere regulering zal Nederland overigens samen moeten werken met andere landen.

In Nederland beleggen zeker 135.000 mensen in cryptovaluta’s, volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ‘Ze onderschatten de risico’s,’ zei bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven vorige week in een interview. ‘Wij zien een gigantische “fear of missing out”: de angst om de boot te missen.’