Cryptovaluta

AFM waarschuwt voor ‘riskant spelletje’ bitcoin

24 januari 2018

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor het kopen van bitcoins en andere cryptovaluta’s. Binaire opties, waarbij de koper gokt of de koers omhoog of omlaag gaat en veel geld kan verliezen, moeten volgens de AFM aan banden worden gelegd.

‘Door de extreem lage spaarrente zijn mensen gevoeliger geworden voor beleggingen die schermen met hoge rendementen. Ze onderschatten de risico’s,’ zegt Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM in een interview met de Volkskrant.

Cover Elsevier Weekblad 04

Hoe groot zijn de risico’s voor gewone beleggers?

22 vragen over de bitcoin

‘Wij zien in heel Europa een forse stijging van het aantal meldingen over riskante beleggingsproducten en we zien een gigantische “fear of missing out”: de angst om de boot te missen.’

Bitcoin maakt zeer onstuimige maand door

Volgens Van Vroonhoven beleggen zeker 135.000 Nederlanders in cryptovaluta’s. ‘Verbieden van cryptomunten is moeilijk, omdat het geen beleggingsproducten zijn,’ zegt Van Vroonhoven. ‘Maar er zijn ook producten te koop waarmee je op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten kunt speculeren. Die zogenoemde derivaten kunnen wel worden verboden.’

De bitcoin maakt een onstuimige maand door. De digitale munt ging maandag opnieuw hard onderuit. De koersdaling volgde op berichtgeving dat Zuid-Korea een hoge belastingaanslag voor cryptomuntbeurzen voorbereidt. Daarnaast riep president Thomas Jordan van de Zwitserse centrale bank op tot meer regulering van digitale valuta’s. Die is volgens hem nodig omdat cryptomunten een steeds groter publiek aanspreken. ‘Gelijke activiteiten moeten aan dezelfde regelgeving voldoen, en de bitcoin en andere cryptomunten lijken op sommige andere investeringsinstrumenten.’ Zwitserland heeft een werkgroep opgezet die het toezicht op digitale valuta’s onderzoekt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.