Minister Wopke Hoekstra onderzoekt verbod bitcoin

31 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Minister Wopke Hoekstra van Financiën - ANP

Minister van Financiën Wopke Hoekstra gaat onderzoeken of een verbod op de bitcoin mogelijk – en wenselijk – is. Volgens de bewindsman gaan ‘onze gezamenlijke gedachten’ in de richting dat het wenselijk is, maar een toets is volgens Hoekstra noodzakelijk.

Verscheidene partijen hebben aangedrongen op meer regulering van cryptomunten en andere, soms omstreden, financiële producten.

Cover Elsevier Weekblad 04

Hoe groot zijn de risico’s voor gewone beleggers? En nog 21 vragen over de bitcoin >

Hoekstra waarschuwde al eerder voor de bitcoin onder het motto: ‘Bezint eer ge begint’. Daarbij herhaalde hij de waarschuwingen van toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) dat beleggen in de bitcoin zeer riskant is vanwege de grote koersschommelingen. Desondanks is het aantal mensen in Nederland dat erin belegt niet dramatisch aan het afnemen, constateert de minister. Hij hoopt de onderzoeksresultaten binnen een paar weken aan de Kamer te kunnen presenteren.

Vergelijkbaar met tulpenmanie in zeventiende eeuw

Ook wereldwijd wordt de opmars van cryptovaluta’s met argusogen bekeken. Veel banken en grote investeringsmaatschappijen vergelijken de waardegroei met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Uiteindelijk barstte die zeepbel en stortte de tulpenmarkt volledig in.

In verschillende landen zijn al maatregelen genomen, vooral tegen de uitgifte van nieuwe cryptomunten in zogeheten ICO’s (Initial Coin Offerings). ICO’s worden vaak uitgegeven door opstartende bedrijven en kunnen worden gezien als een vorm van crowdfunding. Hiermee kan makkelijk worden gefraudeerd.

Nederland zal samen moeten optrekken met andere landen

Vorige week lieten marktpartijen en toezichthouders nog tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer weten weinig te zien in een verbod op cryptomunten. Wel is er behoefte aan heldere regels. Probleem daarbij is dat cryptomunten geen erkende betaalmiddelen zijn en dus niet onder het toezicht van de AFM en DNB vallen. Bij betere regulering zal Nederland overigens samen moeten optrekken met andere landen.

De koers van de bitcoin, de bekendste cryptomunt maar zeker niet de enige, schoot het afgelopen jaar van ongeveer 1.000 dollar naar ruim 20.000 dollar. De laatste tijd is de waarde gezakt tot rond de 11.000 dollar, iets meer dan 8.100 euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.