Brussel tilt controversiële pensioenwet over Brits EU-referendum

16 juni 2016Leestijd: 3 minuten
De wet zou een Brexit aantrekkelijker maken - Foto: AFP

Een controversiële deal over een pensioenfondsrichtlijn voor alle lidstaten van de Europese Unie (EU) ligt klaar in Brussel. De europarlementariërs die over het akkoord hebben vergaderd, willen de overeenkomst pas bekendmaken na het EU-referendum in Groot-Brittannië.

carla-76x76Carla Joosten: Nederland zet hakken in het zand tegen Brussel

Dat bevestigen verschillende politici en woordvoerders tegen elsevier.nl.

Optellen

Het gaat om de IORP II-richtlijn, waardoor Nederlandse pensioenfondsen onder het arbitraire toezicht van andere landen mogen staan. ‘Gezien de enorme maat van deze fondsen en de verwaarloosbare regels in sommige EU-staten, is dit zeer zorgelijk,’ zegt een criticus van de richtlijn. Volgens ingewijden betekent het ook dat Europeanen makkelijker hun pensioen kunnen optellen als zij die in verschillende lidstaten hebben opgebouwd.

Daarnaast zou het akkoord het aantrekkelijker en makkelijker maken voor Nederlandse pensioenfondsen om zich te vestigen in andere landen, waar het toezicht minder streng is dan in Nederland. ‘Nederlandse fondsen zijn veel groter dan in veel andere landen, dus we krijgen weinig terug als ze vertrekken.’ De pensioenfondsen in Nederland beheren een totale waarde van zo’n 1.400 miljard euro. Critici van de deal zijn dan ook bang voor een enorme kapitaalvlucht door de nieuwe wetgeving.

pensioen-1200x800Pensioenfondsen in gevarenzone, verlaging dreigt

Officieel zeggen de leden van de parlementaire commissie economische en monetaire zaken van de EU, die over de deal gaan, dat er kritisch naar het concept van de overeenkomst moet worden gekeken en dat de politici nog niet unaniem zijn. Roberto Gualtieri, zei gisteravond na afloop van het overleg dat de europarlementariërs ‘dichtbij een akkoord komen’.

Die lijn houden ook woordvoerders aan, maar andere bronnen beweren dat de deal een voldongen feit is. ‘Het akkoord ligt helemaal klaar,’ zeggen twee verschillende ingewijden tegen elsevier.nl. Dat de deal al een voldongen feit is, willen de europarlementariërs niet toegeven.

Bemoeienis

Net als met verschillende andere akkoorden willen de politici echter wachten met het bekendmaken van de overeenkomst tot na 23 juni, als de Britten naar de stembus gaan. Normaal gesproken wordt dit gedaan omdat de europarlementariërs dan een beter idee hebben van de stand van zaken in de EU, maar ‘er zijn verschillende redenen’ voor het uitstel van de pensioenenovereenkomst.

Zo suggereerde een ingewijde dat de wet, die de ‘bemoeienis’ van Brussel vergroot, de ontevredenheid van de Britten over de EU zou verergeren. Ook daarom zouden de pro-EU-politici wachten met de deal. Volgens Paul Tang, PvdA-europarlementariër, wordt de deal in het beste geval ‘eind juni’ ondertekend: slechts een week na het Britse referendum.

Over de inhoud van het uiteindelijke akkoord is weinig bekend. Een Nederlandse woordvoerder beweert dat het rapport veel rekening houdt met het belang van de nationale toezichthouders van lidstaten. Daarnaast werden ook veel details en ‘bureaucratische regeltjes’ geschrapt, op aandringen van onder andere de Nederlandse europarlementariërs.

Voorstel

Door de snel verslechterende situatie bij veel pensioenfondsen dreigen zo’n 200.000 ouderen in Nederland volgend jaar te worden gekort op hun pensioen.

Deze problemen werden echter in 2014 al aangekaart door Nederlandse politici, toen het IORP-voorstel net in Brussel lag. Als de macht van nationale toezichthouders in stand blijft, zou de Nederlandsche Bank beslissen of een pensioenfonds onder een andere inspectieorganisatie valt als het besluit zich in een heel ander land te vestigen.

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft naar aanleiding van de berichtgeving spoedkamervragen gesteld. Volgens verschillende bronnen zal de commissie eind volgende week naar buiten komen met de overeenkomst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.