Premium Lock Europa, laat Midden-Oosten over aan VS en help juist nu Oekraïne

04 november 2023Leestijd: 3 minuten
Een herdenkingsmuur in Kyiv voor alle gedode Oekraïners sinds de invasie van Rusland. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Het conflict in Gaza en Israël slokt begrijpelijkerwijs alle aandacht op. Maar daarmee dreigt Europa de oorlog aan de eigen grens te verwaarlozen, schrijft Robbert de Witt. Terwijl de Oekraïners vechten tegen de grootste bedreiging van de Europese veiligheid: Vladimir Poetin.

Je kunt eigenlijk alleen maar bewondering hebben voor Valery Zaloezjny, de Oekraïense bevelhebber die een ontnuchterend interview gaf aan het Britse blad The Economist. Geen mooipraterij, geen poespas, geen opgeklopte verhalen of opschepperij: de generaal zegt waar het op staat. Namelijk dat de oorlog in Oekraïne in een hopeloze patstelling is beland.

Rusland en Oekraïne bevinden zich in een uitputtingsslag, en zonder technologische doorbraak zal er volgens Zaloezjny ook geen militaire doorbraak komen aan het front. Oekraïne heeft in het langverwachte tegenoffensief amper 17 kilometer heroverd op de Russen, die op hun beurt tien maanden lang hebben gevochten om Bachmoet in te nemen, een stadje van 6 bij 6 kilometer.

Voor Rusland hebben mensenlevens in Oekraïne geen waarde

Terwijl de hele wereld naar het Midden-Oosten kijkt, vechten de voormalige broedervolken in oostelijk Europa een eindeloze oorlog uit. De Oekraïense bevelhebber erkent dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. ‘Rusland heeft zeker 150.000 man verloren en in elk ander land zou dat betekenen dat de oorlog stopt.’ Maar niet in Rusland, waar mensenlevens in de ogen van de machthebbers geen waarde hebben.

Met dat in het achterhoofd, is het ook bewonderenswaardig dat Zaloezjny niet moppert over de weifelende westerse steun voor zijn land. ‘Ze zijn niet verplicht ons wat dan ook te geven, en we zijn dankbaar voor wat we hebben gekregen.’

De Amerikanen hebben de handen vol aan Israël en het Midden-Oosten

Maar dat betekent natuurlijk niet dat zijn land verder geen hulp nodig heeft. Integendeel. Juist nu alle aandacht uitgaat naar het losgebarsten conflict in Gaza, is het van belang de Oekraïners te blijven voorzien van geld en wapens. En andere middelen waarmee zij zich de agressor van het lijf kunnen houden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw