Premium Lock Pieter Waterdrinker: In Rusland wordt de atoombom weer verheerlijkt

24 oktober 2023Leestijd: 5 minuten
Patriarch Kirill. Foto: ANP

De atoombom wordt door patriarch Kirill verheerlijkt als geschenk van God aan Rusland. Het past bij een Kremlin waar Poetins vrienden likkebaarden bij de gedachte aan een wereldwijd conflict en de inzet daarbij van atoombommen door Rusland. Dat schrijft Pieter Waterdrinker.

Misschien is het u even ontgaan te midden van alle oorlog, het leven van alledag en de nationale schande dat een lezing die deze week zou plaatshebben in Kamp Westerbork vanwege de bedreiging van een van de sprekers is afgelast, maar God heeft tevens de hand gehad in de schepping van de atoombom. Althans van de Russische atoombom, die zijn voorganger had in de atoombom van de Sovjet-Unie.

‘Onder de bescherming van de Heilige Serafim van Sarov, in Gods  onuitsprekelijke voorzienigheid, werden deze wapens door Sovjet-geleerden uitgevonden,’ sprak de Russische patriarch Kirill vorige week. ‘Het is moeilijk te zeggen of Rusland zonder het werk van Koertsjatov en zijn collega’s nog wel bestond.’

Kirill, die zich als hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk ziet als vertegenwoordiger van God op aarde, prijst dus het wapen dat Gods schepping tot de laatste mens, de laatste mier in een rotsspleet, de laatste vis in de oceaan tot in alle eeuwigheid kan vernietigen.

Zijn uitspraak, die slechts door een handjevol Russische oppositionelen belachelijk werd gemaakt, past feilloos in de giftige apocalyptische retoriek die al bijna anderhalf jaar op de Russische staats-tv wordt gespuid – tot het gooien van een kernbom op de havens van Rotterdam aan toe. Na de terreuraanvallen van Hamas in Israël en de begonnen militaire wraakacties in Gaza, zien sommige Russische denkers en propagandisten hun natte droom bewaarheid worden.

Rusland likkebaard bij idee wereldbrand

Was hun hoop eerst vooral gevestigd op een schisma in het Westen over het al dan niet voortzetten van de wapenleveranties aan Oekraïne, nu likkebaarden sommigen van hen bij het idee van een wereldwijde brand. Zoals de filosoof en Kremlinfluisteraar Alexander Doegin die al decennia een botsing van de beschavingen voorspelt. Een mondiaal vuur van dood en verderf, dat het einde moet betekenen van de dominantie van het perfide Westen, in zijn ogen de antichrist.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw