Premium Lock Erdogans Turkije en Iran zijn hypocriet in steun voor Hamas

03 november 2023Leestijd: 4 minuten
De politieke top van Turkije op het podium tijdens de door de AKP georganiseerde steunbetuiging aan 'Palestina'. Serhat Cagdas / Anadolu

Moslimlanden verwijten het Westen te meten met twee maten. Welke maat gebruiken zij eigenlijk zelf? Deze vraag vinden ze in Teheran en Ankara niet leuk, schrijft Afshin Ellian. De terroristen van Hamas worden er enthousiast gesteund, islamitische minderheden niet.

De islamitische landen meten met twee maten. Niet per ongeluk, maar systematisch. Nadat de Irakese dictator Saddam Hussein duizenden Koerden had vergast, demonstreerden er geen moslims om Koerden een hart onder de riem te steken. Erdoğan hield nooit een massabijeenkomst voor de Oeigoeren in China.

De Gaza-oorlog biedt Erdoğan een gouden kans om zichzelf weer op de kaart te zetten. Zijn partij – de staat dus – organiseerde een grote demonstratie in Ankara. Tienduizenden Erdoğan-aanhangers kwamen bijeen om Israël te veroordelen. Erdoğan hield een pro-Hamas-toespraak. Erdoğan opperde dat Hamas geen terroristische organisatie is. Het hoofd van de Turkse fundamentalisten noemt Hamas een ‘vrijheidsgroep’, die ‘strijdt om zijn land te verdedigen’.

Hamas staat op de terreurlijst van de Europese Unie, de Verenigde Staten en een aantal andere landen. Dat is kennelijk irrelevant voor Erdoğan.

Hamas-terroristen worden bejubeld, Koerden gebombardeerd

Terecht beschouwt de Turkse regering Koerdische groepen als de PKK en de Syrisch-Koerdische groep YPG als terroristische organisaties. Zodra in Turkije een bom is afgegaan, bombarderen Turkse F16’s de Koerdische militanten in Irak of Syrië. Daarbij komen geregeld burgers om het leven.

In 2022 was er een bomaanslag in een populaire winkelstraat in Istanbul. Er kwamen 6 mensen om, 81 raakten er gewond. De terreurgroep PKK ontkende betrokkenheid en zei ‘geen aanvallen op burgers goed te keuren’, maar het Turkse ministerie van Defensie kondigde aan: ‘Het uur van de afrekening is aangebroken.’ Turkije bombardeerde doelen in Irak en Syrië, waarbij 31 mensen om het leven kwamen in onder meer Aleppo, al-Hasakah en Raqqa.

Oog om oog, tand om tand: 6 doden bij de aanslag in Istanbul werden vergolden met 31 doden, honderden gewonden en talloze kapotgebombardeerde gebouwen. Hoeveel bommen zou Erdoğan op de Koerden gooien bij 1.400 doden, ruim 5.000 gewonden en 222 gegijzelden?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw