Hoe Zihni Özdil de strijd aanbond met Apple én wist te winnen

11 mei 2024Leestijd: 3 minuten
De nieuwe iPad Pro van Apple heeft een flink prijskaartje. Foto: Christoph Dernbach/DPA

Fervent Apple-gebruiker Zihni Özdil schrok van de prijs van de nieuwe iPad Pro. En dat terwijl de techgigant zijn oudere model expres slomer maakt. Maar Özdil was Silicon Valley te slim af en liet zijn iPad uit 2018 weer als een tierelier draaien.

Al meer dan tien jaar ben ik een toegewijde Apple-gebruiker.

Thuis heb ik een grote iMac-pc. Mijn smartphone is een iPhone.

Maar mijn allerfavorietste product is de iPad Pro. Omdat ik een zeldzame hoornvliesaandoening heb, zie ik altijd slecht. Op de iPad Pro kan ik moeiteloos met slechts één swipe alle teksten groot en leesbaar maken.

Een andere bijzonder handige eigenschap van Apple: zonder dat je er naar hoeft om te kijken, worden al je bestanden gesynchroniseerd. Als je aan iets werkt op je iPad, kun je er later moeiteloos mee doorgaan op je iMac of iPhone. En andersom.

Afijn, de discussie tussen Apple- en Windows-aanhangers is net zoals die tussen patat- en frietaanhangers. Van standpunt veranderen, doet niemand.

Een flinke duit

Dinsdag 7 mei keek ik naar het Apple Event. Zoals verwacht, introduceerde het bedrijf de nieuwe iPad Pro. Iets waar ik erg op hoopte. Want mijn huidige iPad Pro stamt uit 2018. En begint aardig traag te worden. De nieuwe iPad Pro ziet er net zo mooi uit als die van mij uit 2018.

Toch moest ik fronsen. Met het risico u te trakteren op enkele alinea’s met daarin zeer nerderige informatie, neem ik u mee in mijn gedachtengang.

Met dezelfde specificaties (13 inch-scherm, 1 terabyte aan opslag, ‘Wi-Fi + Cellular’, ‘Magic Keyboard’) als mijn huidige, heeft de nieuwe iPad Pro een kostprijs van liefst 2.948 euro.

Mijn hemel. Dat is een flinke duit uit mijn portemonnee, concludeerde ik meteen.

Min of meer hetzelfde

Ik ging na wat dan de verschillen zijn tussen mijn oude iPad Pro en de nieuwe.

Ten eerste het scherm. De nieuwe iPad Pro heeft een OLED ‘Ultra Retina’-scherm, mijn oude apparaat een LCD ‘Liquid Retina’-scherm. Er zal vast wel wat verschil te merken zijn. Maar u mag me op mijn blauwe ogen geloven dat mijn scherm er nog steeds prachtig uitziet, onder alle lichtomstandigheden.

Dan het werkgeheugen. Ook wel bekend als RAM-geheugen. De iPad Pro uit 2018 heeft 6 gigabyte. De nieuwe iPad Pro minstens 8 gigabyte. In de praktijk zou het weinig moeten uitmaken. Zeker voor het schrijf- en onderzoekswerk dat ik doe.

Dan de chip. De nieuwe processor is een zogeheten M4. Een waar beest. Maar eigenlijk alleen onmisbaar als je heel zwaar grafisch werk doet. Uw columnist is slechts bezig met tekst. De A12X-processor van mijn huidige iPad Pro is nog steeds een superkrachtige chip. Zelfs voor gewoon grafisch werk, zoals het eenvoudig monteren van films.

Dat was het. Voor de rest zijn beide iPad Pro’s min of meer precies hetzelfde.

Expres trager maken

Hoe kan het dan toch dat mijn apparaat uit 2018 heel traag begint te worden? Ik herinnerde mij een interessant artikel dat ik een tijdje geleden las.

Over hoe Apple de consument een loer draait, door met elke software-update oudere apparaten expres trager te laten werken. En door te zorgen dat de batterij dan opeens sneller leeg gaat.

Wat een vlerken.

‘Right to Repair’

Deze trucjes raken aan wat in techkringen de ‘Right to Repair’-beweging heet. Behalve apparaten expres laten verouderen via software-updates, doen bedrijven als Apple er alles aan om ervoor te zorgen dat u uw spullen niet meer eenvoudig kunt repareren.

Zo kunt u op Apple-apparaten de harde schijf, het RAM-geheugen en de batterij niet uitbreiden. En wordt u dus gedwongen om steeds een nieuw apparaat te kopen. Zelfs Windows is – met de nieuwe Surface-tablets – op dit model overgestapt.

U kunt zich voorstellen dat ik na deze gewaarwording vastberaden was om me geen loer te laten draaien door die handige Harry’s in Silicon Valley.

Mijn huidige iPad Pro heeft nog steeds uitstekende specificaties. Maar hoe kan ik dan die door Apple veroorzaakte vertraging tegengaan?

Eureka! Door een software-‘downgrade’ te doen!

Gewonnen veldslag

Dat zit zo. U kunt het besturingssysteem van elk apparaat in principe altijd terugdraaien naar een oudere versie.

Het huidige besturingssysteem op mijn iPad Pro is IOS-versie 17.4.1. Het lukte mij om te ‘downgraden’ naar versie 16.7.

En voilà: mijn iPad Pro uit 2018 draait weer als een tierelier. Hij kan weer vele jaren mee.

U mag best weten dat ik mezelf enige gepaste trots heb aangemeten vanwege deze gewonnen veldslag tegen de techmiljardairs.