Duits ‘nee’ tegen antisemitisme moet op het hele continent klinken

07 november 2023Leestijd: 1 minuut
De Duitse vicekanselier Robert Habeck. Foto: Kay Nietfeld/DPA

Antisemitisme past nergens op dit continent, maar inmiddels schroeven joden wel hun naam van hun voordeur. Waar blijft de Nederlandse Habeck, vraagt Carla Joosten zich af.

Als Nederlanders over Duitsland spreken, gaat het meestal over de Tweede Wereldoorlog of voetbal. Onze grootste handelspartner verdient meer aandacht. Bijvoorbeeld als ze daar spreken over antisemitisme sinds Hamas de oorlog tegen Israël begon.

Vicekanselier Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen) hield er een indrukwekkende toespraak over. Eerst had hij het over ‘de generatie van mijn grootouders die het joodse leven in Duitsland en de rest van Europa wilde vernietigen’. Vervolgens benoemde hij ‘Duitslands plicht om joden te beschermen’ .

Duitsland heeft geen plaats voor religieuze intolerantie, zei Habeck. Niet tegen joden, niet tegen moslims. Wie zich er toch schuldig aan maakt, zoals nu velen jegens joden, moet voor de rechter verschijnen. Met kans op verlies van zijn verblijfsstatus, of zelfs op uitzetting.

Habecks rede – vertaald op de website van EW – verdient aandacht in heel Europa. Antisemitisme past nergens op dit continent, maar inmiddels schroeven joden wel hun naam van hun voordeur. Waar blijft de Nederlandse Habeck?