René van Rijckevorsel Premium Corner

EU gaat het ‘Joodse leven’ beschermen. Helaas is dat nodig

07 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

Brussel trekt zich het lot van de Joodse Europeanen aan, die steeds meer last hebben van antisemitisme. Hoewel er tal van vraagtekens zijn te zetten bij de aangekondigde strategie, is het een goed signaal dat de Europese Commissie in de bres springt voor de Joden in Europa, vindt René van Rijckevorsel.

De Europese Commissie presenteerde deze week een ‘Strategie ter bestrijding van antisemitisme en ter bevordering van het Joodse leven’. De reden: het toenemende antisemitisme in Europa en daarbuiten. De strategie rust op drie pijlers: alle vormen van antisemitisme voorkomen, het Joodse leven beschermen en bevorderen, én onderzoek naar, onderwijs over en de herinnering aan de Holocaust bevorderen.

Lees ook deze column van Afshin Ellian terug: Via immigratie wordt antisemitsme geïmporteerd

Volgens Margaritis Schinas, in de Commissie vicevoorzitter voor de bevordering van ‘onze Europese levenswijze’, is antisemitisme ‘onverenigbaar met de waarden van de Europese Unie en onze Europese manier van leven’. Negen op de tien Joden in de EU vinden dat het antisemitisme in hun land is toegenomen en 85 procent van hen beschouwt het als een ernstig probleem.

Goed nieuws dus, deze strategie, vinden politici die zich zorgen maken over het antisemitisme. De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is er blij mee. ‘De bekladding van gebouwen in Auschwitz onlangs toonde weer aan dat antisemitisme helaas nog springlevend is. Het is daarom heel belangrijk en een positief signaal dat de Europese Unie hieraan meer aandacht wil besteden, om antisemitisme in al haar uitingsvormen te bestrijden, het Joodse volk in Europa te beschermen en meer bewustwording te creëren door middel van onderwijs en onderzoek. Ook de lidstaten zijn daarbij aan zet.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.