Premium Lock Helaas: Tunesiëdeal en EU-asielakkoord stoppen mensensmokkelaars niet

13 juni 2023Leestijd: 3 minuten
FOTO: HASAN MRAD/IMAGESLIVE VIA ZUMA PRESS WIRE

Na het EU-asielakkoord van 8 juni volgde zondag een mogelijke deal met Tunesië. Het zijn twee kleine stapjes vooruit in een lastig dossier. Maar het grootste bezwaar van het bestaande ‘systeem’ blijft helaas in stand, schrijft René van Rijckevorsel.

De eerste helft van juni bracht twee onverwachte ontwikkelingen in het Europese asieldossier. Dat zit sinds de migratiecrisis in 2015/2016 muurvast. Maar donderdag 8 juni werden de voor asiel en migratie verantwoordelijke bewindslieden uit de lidstaten van de Europese Unie het zowaar eens over de grondslagen van een gemeenschappelijk asielbeleid.

Drie dagen later brachten Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en premier Mark Rutte een bliksembezoek aan Tunesië. Hun doel: dat land zover krijgen dat het meer doet om te voorkomen dat Afrikanen in bootjes naar de Europese zuidkust varen. Hoewel de stemming positief was, is er nog geen definitieve deal met Tunesië.

Een versnelde procedure van maximaal twaalf weken

Het EU-akkoord komt hierop neer: aan de buitengrens in Griekenland, Italië en Spanje zal streng worden gekeken naar de kansen. Is de erkenningsgraad van het land waar de asielaanvrager vandaan komt minder dan 20 procent of beschikt hij (of zij) niet over identiteitsdocumenten, dan komt er een versnelde procedure van maximaal twaalf weken. Wordt geen asiel verleend, dan is het: terug naar het veilige land van herkomst of het land vanwaar de overtocht is gemaakt.

Die terugname moet de EU nog regelen. EU-lidstaten worden daarnaast gedwongen om wel toegelaten asielzoekers op te nemen, of andere EU-landen met geld of materieel te steunen (20.000 euro per asielzoeker) als zij hun aandeel (Nederland 5 procent) niet opnemen.

Het akkoord moet nog worden uitgewerkt en goedgekeurd

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw