Hoe Frans Timmermans populaire taal en cultuur vertimmert

24 april 2024Leestijd: 2 minuten
Frans Timmermans. Foto: ANP

Timmermans en de populaire cultuur zijn misschien niet altijd een gelukkige combinatie. Intussen vindt de de GL-PvdA aanvoerder wel allerlei nieuwe contexten voor Engelstalige begrippen uit de populaire cultuur.

In de vijf maanden dat hij (weer) Kamerlid is, heeft rood-groene fractieleider Frans Timmermans meer betekend voor de Engelstalige populaire cultuur, dan voor arbeiders en bakfietsmoeders.

Zo vergeleek hij ‘milde’ PVV-leider Geert Wilders met haai Bruce, uit tekenfilm Finding Nemo, die zich heeft voorgenomen geen vissen te eten. ‘Totdat die bloed ruikt en dan wordt hij weer de haai die hij altijd is geweest.’

Lees dit interview met Frans Timmermans over geopolitiek: ‘De EU gaat fundamenteel veranderen’

Gestolen goed

Daarna liet Timmermans, op TikTok weten dat hij een Swiftie is. Dat heeft niets te maken met het Engelse swift (snel). Nee, hij is fan van zangeres Taylor Swift, beweert hij. Swifties zijn niet zomaar fans. Het is een hechte club met een eigen, bruisende levensstijl – die niet echt past bij die van een politicus.

Toen Timmermans werd gevraagd waarom hij uit Brussel was neergedaald, zei hij: ‘Nederland moet zijn swag terugkrijgen.’ Swag is een rapperswoord: wie swag heeft, kenmerkt zich door een stoere, coole houding. Maar zou Timmermans ook weten dat swag eigenlijk ‘gestolen goed’ betekent?

Ten slotte vergeleek hij de 36 parlementariërs van Wilders met Minions: gele, humanoïde wezens uit een tekenfilmserie, die maar voor één doel leven: kwaadaardige meesters dienen. Door hun onhandigheid zorgen ze er steeds voor dat hun meester aan zijn einde komt.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.

René van Rijckevorsel
René van Rijckevorsel (1961) is sinds 1 augustus 2021 correspondent van EW in Brussel. Daarvoor was hij 20 jaar lang adjunct-hoofdredacteur.
Lees meer
René van Rijckevorsel