Premium Lock Gevierd asielakkoord Europese Unie is verre van volmaakt

09 juni 2023Leestijd: 3 minuten
ASIELOPVANG IN TER APEL. FOTO: VINCENT JANNINK/ANP

Jubelende Europese politici met asielmigratie in hun portefeuille donderdagavond. We hebben een akkoord! Er zijn grote stappen vooruit gezet! Helaas zijn bij dit asielakkoord te veel kanttekeningen te maken om laaiend enthousiast te kunnen worden, schrijft René van Rijckevorsel.

Tegen alle verwachtingen in zijn de verantwoordelijk ministers uit de lidstaten van de Europese Unie het tijdens een bijeenkomst in Luxemburg eens geworden over de grondslagen van een gemeenschappelijk asielbeleid. Daarover werd al geruzied sinds de migratiecrisis van 2015/2016.

Kort gezegd komt de deal hierop neer: asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning moeten in speciale centra aan de EU-buitengrenzen in Griekenland, Italië en Spanje een versnelde asielprocedure ondergaan van maximaal 12 weken.

Economische migranten ontmoedigen om overtocht naar EU te maken

Is de erkenningsgraad van het land waar de asielaanvrager vandaan komt  minder dan 20 procent (Algerije, Marokko, Tunesië, tal van West-Afrikaanse landen) of beschikt hij (of zij) niet over identiteitsdocumenten, dan moet hij/zij de versnelde procedure in.

Wordt geen asiel verleend, dan moet hij/zij terug naar het land van herkomst of het land waarvandaan hij/zij de overtocht heeft gemaakt. Die terugname moet de EU nog regelen.

De EU-landen hopen zo economische migranten te ontmoedigen om de overtocht naar de EU te maken. Andere lidstaten worden verplicht om wel toegelaten asielzoekers op te nemen, of andere EU-landen met geld of materieel te steunen (20.000 euro per asielzoeker) als zij hun aandeel niet opnemen. Nederland dient zo’n 5 procent op te nemen.

Kinderen worden niet in de grenscentra opgevangen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw