Premium Lock Kijkcijferkanon Trump maakt Amerikaanse journalisten radeloos

21 juni 2023Leestijd: 3 minuten
DONALD TRUMP. FOTO: (AP Photo/Andrew Harnik

Nu Trump een onwaarschijnlijke politieke comeback maakt, vragen media zich opnieuw af hoe je met zo’n amokmakende politicus moet omgaan. Tot hun frustratie, schrijft Robbert de Witt,  maakt elke vorm van aandacht Trump groter. Positief én negatief.

Het was onthutsend en bemoedigend tegelijk. Eén ellenlang, veelbesproken artikel in maandblad The Atlantic laat zien wat er mis is met de Amerikaanse journalistiek, en tegelijk wat er zo goed aan is. Een jaar lang volgde verslaggever Tim Alberta het drama achter de schermen bij nieuwszender CNN.

CNN heeft buiten de Verenigde Staten nog altijd een grote reputatie. Maar in Amerika zelf kampt CNN al jaren met teruglopende kijkcijfers. Een van de redenen is dat rechts Amerika de zender niet meer vertrouwt, omdat CNN-verslaggevers zich openlijk tegen president Donald Trump keerden. De weerzin was wederzijds. Trump beschuldigde de zender voortdurend van ‘nepnieuws’ en noemde CNN zelfs een ‘vijand van het volk’.

Journalist Alberta volgt de manager die wat wil doen aan het linkse imago van CNN. Deze Chris Licht zegt bij zijn aantreden in 2022 dat media ‘hun lesje wel hebben geleerd’: ze hebben de gewone Republikeinse kiezers genegeerd en daarmee van zich vervreemd.

CNN werd afgebrand na de town hall met Trump

Zeven maanden later ziet de CNN-baas eruit ‘alsof hij ternauwernood een auto-ongeluk heeft overleefd’, aldus het artikel in The Atlantic. Dat is na afloop van het geruchtmakende live-interview op CNN met Trump. Onder verantwoordelijkheid van Chris Licht bestond het publiek die avond uit de fanatiekste Trump-aanhangers. Trump was in zijn element en liet geen spaan heel van de CNN-interviewer. CNN werd afgebrand door andere media, en door de Democraten, die vonden dat Trump geen strobreed in de weg was gelegd.

Hoe de poging van Chris Licht om neutraler verslag te doen van Trump op dramatische wijze afliep, is tot in detail na te lezen in de geweldige reconstructie in The Atlantic. Kort na publicatie werd Licht ontslagen.

Een aandachtsmagneet die zorg voor hoge kijkcijfers

Nu Trump een onwaarschijnlijke politieke comeback maakt, wordt tot in Nederland de vraag gesteld hoe je met zo’n amokmakende politicus moet omgaan. Maar ja, voor Nederlandse kranten, tijdschriften en tv-programma’s is het gemakkelijk. Aandacht geven aan Trump maakt hier niets uit, de Amerikaanse kiezer is ver weg en laat zich dus niet beïnvloeden.

Amerikaanse journalisten worstelen ermee. Donald Trump is een politiek fenomeen, een aandachtmagneet die zorgt voor hogere kijkcijfers en meer clicks op internet. Maar dragen ze daarmee bij aan zijn groei? De in Washington D.C. toonaangevende politieke nieuwssite The Hill schreef dat de media ‘net als Victor Frankenstein een monster hebben gecreëerd’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw