Waarom DeSantis juist nu de strijd met Trump moet aangaan

22 april 2023Leestijd: 3 minuten
Ron DeSantis, Foto: ANP

Het juiste moment is essentieel in de politiek. Republikein Ron DeSantis buigt zich al maanden over de vraag of hij in 2024 een gooi moet doen naar het Amerikaanse presidentschap. Jawel, nu is het moment daar voor de gouverneur van Florida, schrijft Victor Pak.

Als voorbeeld kunnen de verhalen dienen van de laatste twee Democratische presidenten. Joe Biden deed twee mislukte pogingen om president te worden voordat hij slaagde. Barack Obama vond het geluk meteen aan zijn zijde toen hij de weg insloeg naar het Witte Huis.

In 2000 deed de jonge Obama een ambitieuze poging om te worden gekozen als Congreslid namens een belangrijk district in Chicago. Hij was op dat moment slechts deeltijdparlementariër voor Illinois, de staat waarin Chicago ligt. Tijdens de voorverkiezingen ging hij kansloos onderuit. Een shellacking, zou hij later zeggen, een pak slaag.

Obama had een goed gevoel voor timing

Juist dat verlies zette Obama op het pad naar het presidentschap. Had hij de race gewonnen, dan was hij zich blijven richten op de politiek in en rond Chicago. En had hij vermoedelijk later een gooi gedaan naar het burgemeesterschap van die stad. Door het verlies bleef Obama zitten waar hij zat, betrokken bij de politiek van Illinois. In 2004 werd hij gekozen tot Senator namens die staat.

Het was zijn doorbraak in de landelijke politiek. Vier jaar later was Obama’s timing al even perfect. Hij nam het tijdens de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap op tegen de gedoodverfde favoriet Hillary Clinton. Met een fris geluid wist hij zowaar te winnen. Obama belandde in het Witte Huis in plaats van de burgemeesterswoning van Chicago.

DeSantis kan wachten tot Trump is uitgeraasd

Ron DeSantis staat momenteel op hetzelfde kruispunt als Obama in 2008. DeSantis kan zijn politieke kruit droog houden, want oud-president Donald Trump doet in 2024 opnieuw een gooi naar vier jaar Witte Huis. In de peilingen blijkt nog steeds een substantieel deel van de Republikeinse Partij zich achter hem te scharen. Trumps politieke wervelvind raast nog door.

Hem uitdagen is riskant voor DeSantis. Er is een eeuwenoud politiek gezegde: ‘Wie zijn zwaard trekt, moet zijn schede weggooien’. Als je de politieke leider wilt uitschakelen, moet je dat in één keer doen. Faalt DeSantis, dan wordt hij kwetsbaar in toekomstige verkiezingen. Er is geen garantie dat zijn ster in 2028 nog net zo hoog staat als nu.

Trump haalt alvast uit naar DeSantis

Toch is er veel voor te zeggen om juist nu de strijd met Trump aan te gaan. Die heeft immers de aanval op DeSantis al geopend. Onlangs publiceerde hij een smakeloos spotje over de gouverneur van Florida.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Trump staat niet zo sterk als hij zou willen. Juridisch onheil hangt hem boven het hoofd, veel ernstiger onheil dan de recente aanklacht in New York wegens betaling van zwijggeld. Het ministerie van Justitie doet groot onderzoek naar Trumps omgang met geheime documenten, in Georgia loopt onderzoek naar zijn beïnvloeding van de verkiezingen in 2020.

Ook presteerden de Republikeinen bij de afgelopen tussentijdse verkiezingen niet zo goed als gehoopt. Dat kwam mede door Trumps prominente aanwezigheid in de campagne. Alleen in DeSantis’ thuisbasis Florida scoorden de Republikeinen beter dan verwacht. Genoeg reden voor DeSantis om zijn zwaard te trekken.