Republikeinse voorverkiezingen beloven spektakel te worden

26 mei 2023Leestijd: 3 minuten
V.L.N.R. TRUMP, DESANTIS EN SCOTT. FOTO'S: VIA ANP.

De Republikeinen kunnen zich schrap zetten. De voorverkiezingen beloven een knotsgek democratisch gevecht te worden. Donald Trump voerde een scherpe campagne, maar krijgt nu serieuze tegenstand. Houd ook de outsiders in de gaten, schrijft Victor Pak.

Het kan niet snel genoeg januari zijn. Dan gaan kiezers in de Verenigde Staten voor het eerst naar de stembus voor de voorverkiezingen, waarin zowel de Republikeinen als de Democraten hun presidentskandidaat kiezen. Bij laatstgenoemde partij belooft dat vrij saai te worden. President Joe Biden wil door en krijgt waarschijnlijk gemakkelijk de zegen van zijn partij.

Nee, dan de Republikeinen. Even leek Donald Trump net zo’n troonsbestijging te krijgen als Joe Biden, maar daarvan is geen sprake meer. De concurrentie in de Republikeinse Partij roert zich. Zeker nu ook de gouverneur van Florida zich heeft gemeld. Ron DeSantis begon afgelopen woensdag zijn campagne in een gesprek op Twitter met Elon Musk.

Aankondiging DeSantis verliep niet soepel

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat gesprek liep door technische problemen uit op een teleurstelling. Wat dat betreft is het beproefde recept van een klassieke persconferentie toch beter. Neem de aankondiging van Trump in 2016. Niemand is vergeten hoe hij van de gouden roltrap afdaalde in Trump Tower. Van de mislukte lancering van DeSantis ís niet eens beeld.

 

De gouverneur heeft nog even de tijd om zich te herstellen. Pas in januari 2024 barsten de voorverkiezingen bij de Republikeinen echt los. Tijd genoeg dus om Donald Trump onder vuur te nemen. Dat is nodig ook, want Trumps campagne verloopt tot nu toe opvallend soepel.

Ook DeSantis legt claim op Trumps gedachtengoed

DeSantis heeft een simpele strategie: hij presenteert zichzelf als de fatsoenlijke Trump. Een kandidaat die het trumpisme verder brengt en niet wordt gehinderd door de talloze schandalen waarin de oud-president is verwikkeld. Soms heeft DeSantis wat rechtsere ideeën. Zo wil hij dieper snijden in de sociale zekerheid dan Trump.

In peilingen gaan Trump en DeSantis stevig aan kop. Toch zijn zij niet ongenaakbaar. Van de Republikeinse kiezers twijfelt de overgrote meerderheid nog. Dat biedt kansen, vooral voor de outsiders.

Senator Scott biedt alternatieve richting voor Republikeinse Partij

Zo stelde naast DeSantis ook Senator Tim Scott zich deze week kandidaat. Scott is de enige zwarte Republikein in de Senaat. Hij presenteert zich als een moderne Republikein en bewoog behendig mee tijdens de Trump-jaren, maar combineert die ideologie met het klassiek-Republikeinse verhaal.

Zo is Scott voorstander van de steun aan Oekraïne, terwijl DeSantis en Trump daarover sceptisch zijn. Scott vindt dat Biden onvoldoende duidelijk maakt wat het Amerikaanse belang is van een Oekraïense overwinning op Rusland. Een verfrissend geluid binnen de Republikeinse Partij. Naast Scott zit ook kandidate Nikki Haley op die lijn.

Ook als het gaat om abortus toont Scott zich liberaler dan de andere kandidaten. In zijn eigen staat South Carolina steunt hij een abortusverbod vanaf zes weken na de conceptie. Landelijk pleitte hij voor een algemene richtlijn van maximaal twintig weken, waar conservatieve staten eventueel van kunnen afwijken. Daarnaast werkte Scott samen met Democraten aan een politiehervorming.

Het is een Republikeins geluid dat meer op gematigde Amerikanen is afgestemd dan dat van Trump en DeSantis. Dat biedt kansen in een tweestrijd met Democraat Joe Biden. Alleen moet Scott dan wel de voorverkiezingen van de eigen partij overleven. De kansen daarop zijn niet groot. Scott mag hopen dat DeSantis en Trump flink op elkaar in hakken. Dan kan er ruimte ontstaan voor alternatieven.