Premium Lock Waarom democratieën volkswoede beter aankunnen dan dictaturen

22 december 2022Leestijd: 3 minuten
Protesten in Iran. Foto: AP Photo/Middle East Images

Er is vaak kritiek op het onvermogen van westerse landen om snel op crisis te reageren. Maar keer op keer blijken democratieën volkswoede beter te kunnen kanaliseren dan landen die het enkel moeten hebben van intimidatie en geweld, schrijft Robbert de Witt. Dat bewezen dictaturen als Rusland, Iran en China het afgelopen jaar opnieuw.

Alles wat in Amerika gebeurt, wordt in Nederland gretiger gevolgd dan wat er in de buurlanden gebeurt. Raar, maar het bleek onlangs opnieuw. In Duitsland was een razzia – ja, zo heet een massale politie-inval daar echt nog steeds – waarbij een samenzwering van ongekende omvang werd opgerold. Zogenoemde Reichsbürger – kort gezegd Duitsers die de Bondsrepubliek niet erkennen – bleken al sinds november 2021 bezig met het plannen van een staatsgreep. Zij zouden het ook niet eens zijn met het Duitse corona- en immigratiebeleid, met de steun voor Oekraïne en het EU-lidmaatschap. Agenten, ambtenaren en militairen zaten in het complot. De coup zou beginnen met een gewapende inval in de Bondsdag.

De aandacht ervoor zakte al snel weg in Nederland. Tegelijk wordt elk nieuwtje over de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2023 alweer twee jaar geleden, nog altijd breed uitgemeten. Niets minder dan een poging tot een staatsgreep van de verfoeide oud-president Donald Trump, zo is de beschuldiging.

Maar Trump regeerde als president vooral impulsief en ad hoc. Ook uit alle reconstructies van die chaotische winterdag in Washington, blijkt niet dat Trump uitgewerkte plannen klaar had om met geweld de macht te heroveren. (Tip voor de kerstvakantie: kijk de documentaire Four Hours At The Capitol, bij HBO Max.) Die maakt de tot in detail uitgedachte Duitse poging tot omverwerping van de bestaande orde veel ernstiger.

Alleen in naam een volksvertegenwoordiging

Revolutionaire oprispingen waren er het afgelopen jaar ook in onvrije, niet-westerse landen. Rusland, Iran en China hebben alleen in naam een volksvertegenwoordiging. Onvrede kan zich dan maar op één manier uiten: door de straat op te gaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.